Mondelinge vraag van mevrouw Véronique Artus (DéFI) over de organisatie van buitenschoolse activiteiten en cursussen aan de academie in het kader van de gezondheidscrisis.

Mijnheer de voorzitter,
Mijnheer de burgemeester,
Geachte leden van het college,
Door de huidige gezondheidscrisis zijn er een reeks beperkingen van kracht en de aanwezigheid van nieuwe varianten van COVID-19 in België is volgens gezondheidsdeskundigen aanzienlijk gestegen.
Daarom heeft het overlegcomité van 28 januari een beperking goedgekeurd van de groepsactiviteiten waaraan kinderen onder de 12 jaar kunnen deelnemen.
Enerzijds zorgden de nieuwe maatregelen ervoor dat ouders één enkele activiteit buiten het verplichte onderwijs moesten kiezen. Het gevolg van die maatregel is dat onze gemeentelijke academie wordt gelijkgesteld aan buitenschoolse activiteiten. Anderzijds zijn de activiteiten voor kinderen onder de 13 jaar beperkt tot groepen van 10.
Vandaar dat ik de volgende vragen heb:
  • Welke gevolgen hebben de nieuwe maatregelen gehad voor de organisatie van buitenschoolse activiteiten in onze gemeente?
  • Hoe is de stage tijdens het krokusverlof verlopen? Kon die plaatsvinden?
  • Wat zijn de gevolgen voor de organisatie van cursussen in onze academie en voor haar team?
  • Kunt u ons meer vertellen over het behoud van een aanbod van buitenschoolse activiteiten en de continuïteit van de cursussen van de academie?
Ik dank u.
Véronique Artus
Gemeenteraadslid
Antwoord van mevrouw Elise Willame, schepen:
Geachte mevrouw gemeenteraadslid,
Bedankt voor uw vraag, die mij in staat stelt de moeilijkheden aan te kaarten waarmee twee van onze gemeentelijke structuren te kampen hebben, namelijk onze Academie voor Muziek en Woord en onze buitenschoolse activiteiten.
Zoals u al zei, heeft het overlegcomité van 28 januari nieuwe beperkende maatregelen aangekondigd voor de organisatie van buitenschoolse activiteiten voor kinderen jonger dan 12 jaar.
De omzendbrief over de inwerkingtreding van die maatregelen is op 1/02 aangekomen en ze worden in dezelfde week van kracht. Ondanks die zeer korte termijn hebben onze teams zich onmiddellijk gemobiliseerd om de organisatie van de cursussen aan de Academie, de buitenschoolse activiteiten en de stage tijdens het krokusverlof volledig te herzien.
U wilt waarschijnlijk graag weten om welke maatregelen het precies gaat?
In eerste instantie waren kinderen jonger dan 13 jaar verplicht om één groepsactiviteit te kiezen, buiten het verplichte onderwijs (bv: ESAHR, een sportclub of een jeugdbeweging). Groepen kinderen mochten niet groter zijn dan 10 personen (leerkrachten en begeleiders niet meegerekend).
Naar aanleiding van die aankondigingen heeft het team voor buitenschoolse activiteiten beslist om de activiteiten die in onze 4 gemeentescholen tijdens de buitenschoolse opvang worden georganiseerd voor de kinderen van die instellingen, te behouden. Het gaat om: 
  • capoeiralessen in de schoolcentra Blankedelle en Marronniers; 
  • de workshops voorgesteld door de oudervereniging van Pré des Agneaux;
  • de workshops in het kleuteronderwijs die op woensdagnamiddag door de dienst Naschoolse Activiteiten worden georganiseerd.
Het was meteen duidelijk dat de opvangplaatsen en onze naschoolse opvangteams werden ontlast door die activiteiten in het kader van de vrijetijdsopvang.
Het was ook duidelijk dat de activiteiten die tijdens de naschoolse opvang worden aangeboden een essentiële rol spelen in de sociaal-affectieve ontwikkeling van de kinderen. Daarom is het cruciaal om dat soort activiteiten in onze scholen zoveel mogelijk te behouden.
Anderzijds waren we genoodzaakt de buitenschoolse activiteiten op woensdagnamiddag voor kinderen van de basisschool op te schorten. Bij die activiteiten komen namelijk meer dan 200 kinderen uit 8 verschillende scholen samen. Het was voor de dienst onmogelijk om in zo'n korte tijd "contactbubbels" van 10 kinderen te organiseren. Begin maart zal een vergadering plaatsvinden om de voortzetting van die activiteiten te bespreken.
U vroeg mij naar het behoud van de stage tijdens de vakantie. Die stage kon doorgaan en was een succes. Daarvoor moesten we twee stages voor 25 kinderen organiseren, naast de traditionele opvangdiensten tijdens de schoolvakanties. Alle kinderen (een honderdtal) werden ontvangen in bubbels in Scholencentrum Le Souverain. Alles werd in het werk gesteld om kruisingen tussen kinderen en ouders te vermijden via een zeer nauwkeurige logistiek.
En dan nu over de organisatie van cursussen in onze Academie. Na de publicatie van de omzendbrief hebben de leerkrachten aan de ouders van kinderen jonger dan 13 gevraagd wat hun plannen waren, aangezien ze moesten kiezen tussen alle activiteiten van hun kinderen. Op basis van de feedback van de ouders werden alle groepen gereorganiseerd.
Toen duidelijk was dat de cursussen van de Academie werden gelijkgesteld aan buitenschoolse activiteiten, heeft het college
de minister van Onderwijs een brief gestuurd. Volgens ons zou de omzendbrief namelijk de continuïteit in gevaar brengen van een opleiding die, als zodanig erkend, lesprogramma's en onderwijsdoelstellingen moet volgen. Hoewel we voorstander zijn van een egalitair onderwijs, zou dit besluit onvermijdelijk leiden tot een onderwijs op twee snelheden. Dat zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de motivatie van de leerlingen en - zo vrezen we - een reële weerslag hebben op de inschrijvingen voor volgend schooljaar.
Er volgden veel andere vragen en op 11/02 hebben we via een omzendbrief vernomen dat er een aanpassing was doorgevoerd in de beperking van de groepsactiviteiten, waardoor de kinderen een wekelijkse activiteit konden combineren met cursussen aan de Academie.
Dat nieuws was toch een zekere opluchting voor de teams, maar de beperking van de groepen tot 10 kinderen blijft belangrijk en zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor de pedagogische continuïteit van dit onderwijs.