Bestuur & Politiek

ECHO-ECO#2

 

Oudergem zero afval : voorstelling van ons project

In juni 2018 is het Eco-team ingegaan op een oproep van Leefmilieu Brussel (BIM) om duurzame milieuprojecten uit te voeren. Ons project wist de BIM-jury te bekoren en het zal dan ook een toelage genieten om in 2019 te worden uitgevoerd!

Maar wat is dat precies, het project "Oudergem Zero Afval"?

Het omvat drie krachtlijnen:

  • Ons verpakkingsafval verminderen. Hoe? Door aan alle gemeentepersoneelsleden een "Eat and Roll"-kit uit te delen om hen bewust te maken rond "zero afval": 1 herbruikbare tas met 1 drinkfles en 1 "Roll" (herbruikbare broodjesverpakking) plus een blad met tips rond "zero afval". Bedoeling is een mentaliteitswijziging in de hand te werken en aan te sturen op gedragsverandering: van wegwerp naar hergebruik. Ieder van u zal zijn kit ontvangen tijdens een evenement dat het Eco-team organiseert;
  • Niet meer gebruikte reclamedoeken van evenementen (culturele, sportieve of andere activiteiten) recycleren door er herbruikbare tassen van te maken. Elke tas zal dus uniek zijn.
  • Twee "Do It Yourself"-workshops organiseren rond het thema "zero afval": één workshop om cosmetica te maken (deodorant, scheerschuim, tandpasta, make-upverwijderaar, crème) en de andere om ecologische huishoudproducten te maken (vaatwastabletten, vloeibaar wasmiddel, allesreinigerspray, wc-gel). Een geweldige manier om te sensibiliseren rond "zero afval" door flessen, flessen en andere potjes te recycleren en opnieuw te vullen met de vrucht van onze eigen knowhow. De data van de workshops zullen u te gepasten tijde worden meegedeeld.

 

Het hele Eco-Team team rekent op u en uw goede wil om van dit project een succes te maken!

DANK bij voorbaat voor uw medewerking aan het verminderen van de milieu-impact van onze dagelijkse bezigheden.

 

Spelmiddagen voor iedereen

We hebben nu al meer dan eens op donderdagmiddag samen aan tafel gezeten om te denken, te kiezen, de dobbelstenen te gooien, te winnen of te verliezen maar vooral om plezier te maken. Eén keer per maand wordt het een paar graden warmer in het Penthouse, omdat de hersenen op volle toeren draaien maar ook omdat de sfeer zo goed is. Van twaalf tot twee laten we alles voor wat het is om de zinnen te verzetten.

Wilt u de middagpauze ook eens anders doorbrengen, gezellig met andere diensten?

Dan zijn de spelmiddagen beslist iets voor u!

Tijdens zo'n spelmiddag brengt u gewoon uw eigen lunch mee, het Eco-team zorgt voor de rest. Dit initiatief vindt nu al voor de vierde keer plaats.

Hier zijn de data van de volgende spelmiddagen:

  • 7 maart
  • 11 april
  • 9 mei
  • 6 juni

Wees welkom, met hoe meer hoe liever!

Vragen of suggesties? Bel dan gerust even met Thomas op nr. 947.

 

Oudergem bijna “fairtrade gemeente”

Onze gemeente is officieel kandidaat om "Fairtrade Gemeente" te worden! De gemeenteraad heeft in december 2018 immers een resolutie aangenomen om Oudergem in te schakelen in de campagne "FairTrade Gemeente" (FTG). FTG is een initiatief dat sinds 2000 de wereld verovert. In België doen al meer dan 220 gemeenten mee!

Wat houdt deze campagne precies in?

Oudergem communiceert en positioneert zich actief rond een eerlijker handel met meer respect voor mens en milieu, en wel door op lokaal niveau te sensibiliseren en de consumptie van duurzame producten te stimuleren. De campagne mobiliseert tal van actoren: het gemeentebestuur natuurlijk, maar ook handelszaken, de horeca, scholen, bedrijven, allerlei organisaties en last but not least de burgers.

Graag meer weten? Bezoek de campagnewebsite http://fairtradegemeenten.be/ of spring op de 5de verdieping eens binnen bij de Milieudienst!

 

Doe met ons mee : het eco-team heeft U nodig !

Hebt u belangstelling voor duurzame ontwikkeling? Voor "Zero Afval"? Voor de strijd tegen verspilling? Voor welzijn op het werk en gezelligheid onder collega's?

Hebt u nieuwe ideeën of suggesties om uw werkomgeving te verbeteren? Bent u gemotiveerd om uw collega's warm te maken voor dergelijke initiatieven?

Om de ideeën van al het gemeentepersoneel te kunnen steunen en doeltreffend door te voeren wil het Eco-team graag een vertegenwoordiger van elke dienst onder zijn leden.

Veel werk houdt het niet in (1 vergadering per maand). Wat staat er tegenover: voldoening over uw medewerking aan inspirerende projecten en een uitstekende teamgeest.

Aarzel niet langer en doe met ons mee! Neem eenvoudigweg even contact op met Marine van de Milieudienst: 946 of mvandepitte@auderghem.brussels.