Alle news
illustratie

17/03

Hier begint de zee

Waarom zou de zee ‘beginnen’ in Brussel? De Noordzee ligt op ongeveer 110km in vogelvlucht! Wel, heb je je ooit afgevraagd waar het water van je afvoerputje eigenlijk naartoe stroomt...?

Van slechte gewoontes...

Onze riolen vangen het afvalwater en regenwater van onder andere huizen, bedrijven en straten op. Dat water wordt in de meeste gevallen gezuiverd in een rioolwaterzuiveringsinstallatie, waarna het weer in onze rivieren en kanalen stroomt.

In Brussel wordt ons afvalwater bijvoorbeeld gezuiverd door twee rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI) alvorens het water weer in de Zenne terechtkomt: RWZI Noord aan de Budabrug en RWZI Zuid in Anderlecht.

Wat is dan het probleem?

Heel wat mensen weten niet dat alles wat in onze riolen terechtkomt - van de kleinste molecule tot een groot stuk plastiek - tóch via onze waterlopen in zee kan belanden. Hoe komt dat dan?

  • Bepaalde rioolputjes sturen ons regenwater rechtstreeks naar vijvers en waterlopen. Dat is goed voor onze natuur, ten minste zo lang het water proper is! Afstromend regenwater kan in onze openbare ruimte namelijk heel wat vervuilende stoffen (microplastics, motorolie, verf,...) en allerlei afval (peuken, plastic verpakkingen,...) verzamelen vooraleer het naar die waterlopen stroomt.
  • In het geval van hevige regen kan een overbelast rioolsysteem afvalwater overstorten in onze waterlopen om te vermijden dat straten en kelders onder water komen te staan. Helaas betekent dat dat het afvalwater geloosd wordt in onze waterlopen voordat het gezuiverd kan worden. Kijk voor meer informatie eens op de website van City to Ocean.
  • Waterzuiveringsstations kunnen, hoewel ze steeds performanter worden, niet alle afvalstoffen uit ons rioolwater halen. Bovendien schakelen onze waterzuiveringsstations over op een meer vereenvoudigde, snellere zuiveringstechniek wanneer ze bij hevige regen te veel water binnen krijgen. Bepaalde afvalstoffen glippen dus tussen de mazen van het net. Dit betekent dat alles wat we in Brussel in afvoerputjes gooien of wat via toiletten, lavabo’s en andere afvoeren in de riool belandt, toch de Noordzee kan vervuilen. En dat heeft dan weer negatieve gevolgen voor de natuur.

...naar alle afval op de juiste plaats!

Als je rekent dat het RWZI ten noorden van Brussel dagelijks zo’n XX liter water zuivert, kunnen onze slechte gewoonten wel degelijk een groot gevolg hebben. Gelukkig geldt dat ook voor goede gewoonten! Wij hebben alvast twee actiepunten die je kan volgen:

  1. Of het nu op straat, thuis, op school, op het werk of tijdens de vakantie is, gooi je afval waar het hoort: in de juiste vuilbak. Sorteer je afval, doe etensresten bij de compost, doe je sigarettenpeuken in de asbak, breng frituurvet en andere oliën naar het containerpark en breng vervallen medicatie binnen bij de apotheek. En vergeet niet: het beste afval is geen afval!
  2. Veel afvalwater stroomt rechtstreeks naar onze waterlopen bij hevige regen. Dat komt doordat meer dan de helft van het Brussels Gewest verhard is, zodat regenwater niet in de bodem sijpelt maar afstroomt. Kies er daarom voor om te ontharden en de vrijgekomen ruimte te vergroenen!

2025: #adopteereenputteke

De Brusselse versie van de campagne ‘Hier begint de zee’ bestaat ondertussen al heel wat jaren. In 2025 steken we de campagne in een nieuw jasje door iedereen uit te nodigen om deel te nemen aan een krijtactie en hopen we de Brusselaar rechtstreeks te bereiken. Want propere riolen en propere waterlopen, dat gaat iedereen aan. We willen namelijk niet alleen gemeenten, organisaties en collectieven bereiken, we willen tonen dat Brusselaars zelf ook hun schouders zetten onder de campagne.

Dat is hoe #adopteereenputteke is ontstaan!

Meer

Coördinatie Zenne