Alle news

20/06

Verbeter uw energie-efficiëntie met onze thermografie vanuit de lucht

 

In het kader van haar Klimaatplan wil Oudergem de energieprestaties van haar grondgebied verbeteren. Daarom heeft de gemeente onlangs een luchtthermografie van de plaatselijke gebouwen uitgevoerd. Dit initiatief beoogt een nauwkeurige diagnose van de thermische efficiëntie van de daken.

In de nacht van 17 op 18 januari vloog een speciaal uitgerust vliegtuig op lage hoogte over de gemeente. "Dit vliegtuig was uitgerust met een zeer nauwkeurig infrarood thermografiesysteem, met een foutmarge van slechts 0,02°C", legt Gaëlle Vande Velde, eco-adviseur van de gemeente, uit. "Dit is een krachtig instrument om isolatiefouten en koudebruggen op te sporen. Hoewel deze informatie van cruciaal belang is voor openbare gebouwen, is ze ook waardevol voor alle eigenaars. Geschat wordt dat tot 30% van het warmteverlies van een gebouw via het dak plaatsvindt.

Geïnteresseerde eigenaars kunnen de resultaten van de thermografie van hun dak gratis verkrijgen via de website van de gemeente. Er zij echter op gewezen dat deze kartering uitsluitend bedoeld is om de isolatie van daken te verbeteren. Het maakt het geenszins mogelijk het energieverbruik van woningen te schatten en vervangt uiteraard niet de traditionele energieaudits. De agenten van de dienst stedenbouw zijn opgeleid om de resultaten te analyseren en kunnen belangstellenden de weg wijzen naar de verschillende regionale subsidies voor energierenovatie. Om deze informatie te vervolledigen, wordt op 30 mei om 20 uur een infosessie georganiseerd.

Om de vertrouwelijkheid van de gegevens te garanderen, heeft de gemeente een onlineformulier opgesteld waarmee eigenaars het beeld van hun gebouw desgewenst kunnen vervagen. De resultaten van de thermografie zullen vanaf begin juni beschikbaar zijn.

Voor meer informatie over dit initiatief en over de thermografie vanuit de lucht kunt u terecht op de volgende website: https://www.oudergem.be/thermografie2023

 

Meer