Mondelinge vraag van mevrouw Carinne Lenoir (DéFI) over de ondersteuning van jongeren tijdens de gezondheidscrisis.

Mijnheer de voorzitter,
Mijnheer de burgemeester,
Geachte leden van het college,
De voorbije weken was er in de actualiteit aandacht voor de nood van kinderen en jongeren aan activiteiten en vrijetijdsbesteding, zodat ze sociaal contact hebben via activiteiten van jeugdhuizen, jeugdorganisaties, jeugdbewegingen, buitenschoolse activiteiten, huiswerkscholen, vakantiecentra, sport en academies.
In overleg met de bevoegde ministers van de 3 taalgemeenschappen heeft de federale overheid maatregelen genomen door de bubbels voor jongeren onder de 12 jaar te verkleinen en bubbels van 10 personen in de buitenlucht mogelijk te maken voor jongeren van 13 tot 18 jaar. Er werden protocollen ingevoerd voor jongeren-OVT's, vakantiecentra en huiswerkscholen om hen te begeleiden in het kader van schoolondersteuning of -uitval.
Er was ook veel te doen rond het psychologisch leed van jongeren.
  1. Kunt u mij vertellen waar jongeren terecht kunnen om hun ervaringen te delen en welke plaatsen in de gemeente voor hen toegankelijk zijn?
  2. Welke initiatieven zijn er om kinderen en jongeren in deze periode toegang te geven tot actieve vrijetijdsbesteding?
  3. Welke mogelijkheden zijn er om kinderen en jongeren die het erg moeilijk hebben op school te ondersteunen via huiswerkscholen of andere hulpmiddelen?
  4. Zijn er initiatieven voor leerlingen vanaf de tweede graad van het secundair onderwijs die hybride les krijgen om hen toegang te geven tot een computer of een plaats waar ze hun lessen via videoconference kunnen volgen en online kunnen werken?
  5. Is er een communicatie gepland om al die informatie te bundelen voor de verschillende klassieke kanalen van de gemeente, de krant, de Facebook-site of de nieuwsbrief?
  6. Informatie over de verschillende hulpmiddelen via flyers, een brief of een affiche zou kansarme gezinnen die de klassieke kanalen van de gemeente niet volgen, kunnen helpen en voorkomen dat ze geen gebruik maken van de bestaande hulpmiddelen.
  7. Kunt u mij zeggen welke gevolgen de nieuwe protocollen hebben voor de activiteiten van de Oj, Cj en OVT voor buitenschoolse activiteiten via de buitenschoolse opvang van de gemeente, de vakantiecentra, de huiswerkscholen en de academie?
  8. Zijn die activiteiten geannuleerd door de nieuwe protocollen?
Ik dank u.
Carinne Lenoir
Gemeenteraadslid
Antwoord van Jeannine Crucifix, schepen:
Bedankt voor uw vraag, want onze jeugd staat vandaag in het middelpunt van alle discussies.
We moeten voorrang geven aan onze jeugd zodra er versoepelingen mogelijk zijn, en dat is vandaag het geval.
Jongeren vormen een risicogroep, zeker als het gaat om mentale gezondheid. Jongeren zijn sterk maar ze hebben hun eigen behoeften, die vandaag onder grote druk staan.
Zowel de vzw "Maison des Jeunes d'Auderghem", de vzw "Le Pavillon" als de 4 huiswerkscholen van het Preventiehuis hebben zich aangepast aan de verschillende opgelegde protocollen en hebben echt geprobeerd om alle jongeren te bereiken die alleen zijn of in moeilijkheden verkeren door de pandemie.
U moet weten dat het MJA zich heeft aangepast aan deze nieuwe manier van contact. U kan een kijkje nemen op de website www.leparallele.be of de Facebook-account "leparalleleauderghem" of "Pavillon MJA le-Parallele".
Er worden gesprekken gevoerd en sommigen worden individueel opgevolgd om te voorkomen dat ze afhaken op school of de banden verbreken.
De zaal van het MJA (OCR) is elke dag toegankelijk en er is ook een IT-begeleider aanwezig.
Er zijn computers aangekocht en ter beschikking gesteld van jongeren die er zelf geen hebben, onder leiding van de verantwoordelijke van de huiswerkschool van de preventiedienst.
De activiteiten werden vaak virtueel hervat, in groep en buiten.
Een paar kleine voorbeelden (tutorials rond welzijn op Instagram, virtuele livestream, mountainbiketocht, online dansproject, project Babel, "Paroles aux jeunes" en de voorbereiding van een humanitaire reis in 2022).
De stages tijdens de krokusvakantie gingen wel degelijk door: een stage voor 6- tot 10-jarigen met als thema de carnavalsoptocht en een stage voor 10- tot 12-jarigen met als thema de muzikale komedie. Er werd een video gemaakt en naar de ouders gestuurd.
Het OCMW is van zijn kant jonge studenten blijven begeleiden en heeft ook laptops aangekocht voor zij die het moeilijk hadden hun lessen te volgen.
De 4 scoutsgroepen hebben hun activiteiten hervat volgens het programma dat begin 2021 was vastgelegd en conform de richtlijnen van de federatie van scouts en gidsen.
De jongerenafdeling van Amnesty International heeft een onderzoek uitgevoerd onder jongeren om hun meningen te bundelen: moncri.be.
De jongeren hebben aan het onderzoek deelgenomen.
Antwoord van Lieve Jorens, schepen:
Wat de Nederlandstalige aangelegenheden betreft :
Het jeugdhuis Alleman is geopend. Jongeren kunnen er langskomen in kleine klasbubbel om samen te studeren of even te ontspannen. Reserveren is niet verplicht maar wel aangeraden om zeker te zijn dat er plaats is want de toegang is uiteraard sterk beperkt.
De reguliere activiteiten zoals spelletjesavonden, bar, lessen, ... zijn moeten onderbroken worden.
Het feest 50-jaar Alleman dat gepland was in april 2020 wordt daarentegen onmiddellijk tot april 2022 uitgesteld om (hopelijk) een écht feest te kunnen geven zonder afstandsregels of mondmaskers...
De bibliotheek Hertoginnedal heeft zoveel als mogelijk zijn activiteiten voor jongeren voortgezet. Fysieke bijeenkomsten van boekenclub, kinderjury, ... werden zo veel als mogelijk vervangen door elektronische bijeenkomsten. Waar dit niet mogelijk was werd een fysieke bijeenkomst georganiseerd in heel kleine groep en met afstandsregels. Al het mogelijke werd gedaan om de activiteiten voor deze doelgroep niet te moeten annuleren, en dat is gelukt.
Antwoord van Didier Molders, schepen:
Wat betreft de CEMPA:
Er wordt contact gehouden met de jongeren op straat via de zonering van straathoekwerkers. Meer bepaald in de centra waar ze regelmatig samenkomen (de Vorstlaan, aan de kant van het gemeentehuis en het cultureel centrum).
Bij die contacten vertellen de straathoekwerkers over de situatie van de jongeren en worden ze gevraagd om daarover te praten. Er worden ook sportactiviteiten in de openlucht aangeboden met begeleiding.
Momenteel zijn de activiteiten, stages en projecten van de CEMPA beperkt tot 10 jongeren en in de openlucht. Het enige wat men kan doen is de band proberen te behouden, vooral omdat sommige jongeren psychologisch en sociaal ontwricht zijn.
Gespecialiseerde opvoeders doen individuele follow-ups om mensen te begeleiden in de zoektocht naar werk en/of een opleiding (voor jongvolwassenen), verslaving, de psychologische gevolgen van de lockdown, conflicten en geweld binnen het gezin en problemen met het gerecht. Er wordt rechtstreeks samengewerkt met Le Gré en CAFRA en met Infor jeunes, dat in het Preventiehuis in de Lambin-wijk ligt.
Wat betreft de huiswerkscholen:
Bijna 50 jongeren tussen 13 en 19 jaar maken momenteel gebruik van twee ruimtes: het Preventiehuis en het Jeugdhuis.
Antwoord van Eloïse Defosset, schepen:
Wat betreft sport:
Sportbeoefening is onderworpen aan een strikt protocol. Of het nu gaat om groepen jongeren onder de 13 jaar, jongeren tussen 13 en 18 jaar, jongeren ouder dan 19 jaar of sportstages voor de jeugd, het is de gemeentelijke overheid die al dan niet zijn toestemming verleent. De gemeente Oudergem weet hoe essentieel sport is voor het mentale en fysieke welzijn en wil daarom graag sport promoten. Daarom heeft het College altijd toestemming gegeven voor sportbeoefening op zijn grondgebied, uiteraard met strikte inachtneming van het protocol ter zake.