Oudergem 21 : Voorbeelden van bestaande initiativen

Gemeente Oudergem

Sinds 2013 zijn honderden zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van drie gemeentegebouwen (Gymnasium, Centre scolaire du Souverain, Centre scolaire du Blankedelle). Deze besparen 30.000 euro per jaar en produceren 200.000 kWh/jaar, evenveel als het jaarlijkse verbruik van 75 gezinnen.

 

Centre scolaire du Blankedelle

Diverse initiatieven zijn genomen: een moestuin, insectenhotel, zonnepanelen, enz. Andere projecten zijn in voorbereiding, zoals een educatieve vijver om de kinderen bewust te maken van de wereld om hen heen.

 

Duurzame Wijk Vieux Sainte-Anne

Réseau Santé du Vieux Sainte-Anne is een zelfhulpgroep die al meer dan 30 jaar bestaat. De vrijwilligers stimuleren solidariteit tussen buurtbewoners en geven gratis hulp aan de bewoners van Oudergem.

Aan de andere kant, sinds 2013 hebben de lokale bewoners een deel van de gemeenschappelijke openbare ruimte op het dak van het Sportcentrum Willegems zich toegeëigend om een compost project en een community moestuin te vestigen: “Le jardin des Villageois”.

 

Rode Kruis Oudergem

Sinds 2010 runt het Rode Kruis een sociale en ecologische drogisterij, waar kansarme mensen onderhoudsproducten kunnen maken of kopen voor een lagere prijs en beter voor het milieu. De gezellige drogisterij is ook een echte ontmoetingsplaats waar mensen ervaringen kunnen uitwisselen. Ze zijn ook actief in andere sociale projecten (sociale hulpverlening, inzameling van levensmiddelen, enz.) en bloedinzameling.

 

Firma Carodec

Als pionier in traditionele en duurzame bouwmaterialen beschikt Carodec sinds 2008 over het label ‘Ecodynamisch bedrijf’. De firma zet zich in voor lage-energiegebouwen, recyclage van afvalstoffen, het gebruik van ecologische, biologische en lokale producten en diensten. Daarnaast is Carodec ook een afhaalpunt voor biomanden en biedt het bedrijf opleidingen in duurzaam bouwen.

Auderghem 21