Zeven grote dossiers op het bureau van de nieuwe burgemeester – interview

Wat zijn uw prioriteiten voor de komende drie jaar?

Sophie de Vos: "Door de gezondheidscrisis staan de meeste gemeenten in het rood. Dat is gelukkig niet het geval voor Oudergem, dat een uitzonderlijk beheer kan voorleggen. Toch moeten we voorzichtig blijven. Mijn eerste prioriteit is dus om de rekeningen in evenwicht te houden. Niet echt flitsend, maar daardoor blijven we wel de gemeente met de laagste lokale belastingen in Brussel. Dat betekent al gauw een jaarlijkse gemiddelde besparing van 900 euro per gezin. Als er één voordeel is dat ik in de huidige situatie wil behouden, dan is het dat."

U wordt vaak een pionier genoemd op het gebied van burgerparticipatie.

Sophie de Vos: "Ook dat is voor mij een prioriteit. Burgerparticipatie is essentieel om de verbondenheid van de inwoners met hun gemeenschap te herstellen. Dat veronderstelt twee dingen: ze moeten volledige controle én de nodige middelen krijgen. Dat de Gedeelde Begroting van Oudergem zo'n succes is, heeft alles te maken met het feit dat onze inwoners echte beslissingsbevoegdheid hebben. En het gaat niet om kleine bedragen. Ik heb gemerkt dat de meeste gemeenten niet echt aan participatie doen: ze leggen een paar euro op tafel, organiseren een vage stemming en subsidiëren bevriende verenigingen. Dergelijke ontgoochelingen moeten we koste wat kost vermijden."

U blijft werken rond cultuur, maar de grote projecten die in de pijplijn zitten mikken vooral op jongeren en de openbare ruimte?

Sophie de Vos: "Het college plant verschillende projecten: de bouw van een nieuw verenigingshuis, de renovatie van Maison des Jeunes, de oprichting van een nieuwe schoolantenne en forse investeringen in de openbare ruimte (meer dan 25 miljoen)! Ook cultuur krijgt de nodige aandacht. We hebben net de vergunningen gekregen voor de renovatie van de kunstenaarsateliers en de natuurklassen in Rood Klooster. Ik wil er een belangrijk cultureel en recreatiecentrum van maken in het Brusselse."

U hebt drie jaar om dat allemaal te realiseren. Is dat niet te kort?

Sophie de Vos: "Ik besef dat niet al die projecten over drie jaar klaar zullen zijn. Maar als je een gemeente efficiënt wilt besturen, mag je je niet laten beperken door deadlines. Je moet de dingen op lange termijn zien. En ik sta er natuurlijk niet alleen voor. Het college, de raad en de bestuursteams leveren uitstekend werk. Iets waar onze inwoners zich meer en meer bewust van zijn."

U hebt ook het dossier in verband met het Herrmann-Debrouxviaduct overgeërfd?

Sophie de Vos: "het einde van het viaduct zaait veel verdeeldheid en Didier Gosuin heeft veel moed getoond door dit in de openbaarheid te brengen. Maar als je een stap terug zet, zie je dat hij gewoon heeft gedaan wat je van een overheidsmanager mag verwachten: anticiperen op de toekomst. Het viaduct is verouderd en onze vervoerswijzen zullen ingrijpend veranderen. Op lange termijn zal het viaduct toch verdwijnen. De vraag die hij stelde ging over de voorwaarden voor herontwikkeling. En op dat punt ben ik net zo onverzettelijk: geen afbraak zolang er geen formele mobiliteitsalternatieven zijn."


 


 

 

Meer