Collectief composteren

Tot voor kort bestond 40-60% van onze witte zakken uit voedingsafval. Al dat materiaal werd vervolgens naar de verbrandingsoven gestuurd en ging voor altijd verloren. Sinds 1 mei 2023 moeten Brusselse huishoudens bioafval sorteren om het te kunnen recyclen.

Een van de oplossingen is om je aan te sluiten bij een wijkcomposthoop bij jou in de buurt - er zijn er meer dan 200 in Brussel!

Hoe werkt een buurtcompost?

Deelnemende huishoudens brengen doorgaans één keer per week hun biologisch afbreekbaar keuken- en eventueel tuinafval naar een composteringslocatie. De deelnemers organiseren om de beurt de ontvangst en houden de site tijdens hun beurtrol in orde. Het principe is eenvoudig, biedt een ideale gelegenheid om andere deelnemers te ontmoeten en levert ook compost op van goede kwaliteit voor planten. Het is bovendien een effectieve manier om organisch afval te verminderen, in plaats van of als aanvulling op het inzamelen van oranje zakken.

Collectieve buurtcompost in Oudergem

Wil je meedoen aan een collectief compostproject in jouw buurt? Raadpleeg dan de Kaart voor Duurzame Ontwikkeling van Oudergem waarop je gemakkelijk alle collectieve compostprojecten in onze gemeente kunt terugvinden. Vergroot de kaart om de legenda en alle details te zien.

Alternatieven voor collectief composteren

Kan jij je niet aansluiten bij een buurtcompost in jouw buurt? Er bestaan ook andere oplossingen voor het recycleren van je afval:

  • Thuis composteren, rechtstreeks in je keuken, op je terras of in je tuin.
  • Is composteren voor jou niet mogelijk? Sorteer je bioafval dan in de oranje zak!

Meer informatie: