Alle news

28/03

Eerste wijkbezoeken

 

Een uniek instrument om uit te werken

De Vergadering van de Inwoners is samengesteld uit 100 Oudergemnaren, maar bestaat ook uit 10 Wijkvergaderingen. Hun rol? Ervoor zorgen dat bekommernissen van de wijk terechtkomen bij de gemeente.

"De Oudergemse Wijkvergaderingen zijn uniek in België", legt Marine Vande Pitte uit. "Dit bestaat nergens anders en we moeten ze letterlijk uitvinden met de leden van de nieuwe Vergadering van de Inwoners." De eerste fase vindt plaats in september.

"Elke vergadering heeft een bezoek aan haar wijk voorbereid en de aandachtspunten bepaald die zij wenst te behandelen. De betrokken schepenen en gemeentediensten zullen worden uitgenodigd voor deze bezoeken, die het begin zullen vormen van een samenwerking die wij verder zullen uitwerken.

Het uiteindelijke doel? Het optreden van de gemeente in de wijken verfijnen.

"Het feit dat we kunnen werken met willekeurig geselecteerde en statistisch representatieve inwoners is in die zin zeer interessant: het zal ons in staat stellen rekening te houden met de wensen van iedereen, ook van degenen die niet gewend zijn te worden gehoord."

 

 

De nieuwe Vergadering van de Inwoners gaat van start

De nieuwe Vergadering van de Inwoners is op 21 mei officieel geïnstalleerd.

De Vergadering van de Inwoners bestaat uit 100 inwoners, verkozen voor een periode van twee jaar. "De leden werden geloot na een procedure in twee fasen", vertelt Marine Vande Pitte, coördinatrice burgerparticipatie. "Zo bekomen we een vergadering die statistisch representatief is voor de bevolking".

De nieuwe vergadering zal twee hoofdtaken hebben: advies uitbrengen over de belangrijke gemeentedossiers en de volgende Gedeelde Begroting mee aansturen, met name door de thema's te kiezen.

"Vanwege de coronacrisis kon de eerste Vergadering van de Inwoners niet live plaatsvinden. Eindelijk zal ze weer 'in het echt' kunnen werken. We zullen dus nog verder kunnen gaan."

Bijvoorbeeld met de organisatie van de eerste wijkbezoeken.