Nieuws

Terug naar news

Na 27 jaar geeft Didier Gosuin zijn burgemeesterssjerp door

Burgervader Didier Gosuin hangt zijn sjerp aan de haak. Hij is intussen 69 en heeft de gemeente 27 jaar met vaste hand geleid. Maar nu vindt hij het tijd om de fakkel door te geven. "Ik wil niet eindigen als een oude man die zich blijft vastklampen aan zijn burgemeestersstoel. Het is nu aan de volgende generatie".

Hij had het na de laatste gemeenteraadsverkiezingen al aangekondigd: dit zou zijn laatste mandaat worden. Didier Gosuin houdt nu woord en daar is een groot deel van de Oudergemnaren, die hem een warm hart toedragen, niet blij mee. Een liefdesverhaal dat begon in 1977...

De jonge Didier Gosuin was toen amper 25 jaar oud. Bij de eerste verkiezingen is het meteen raak: hij wordt verkozen tot schepen. Hij valt al snel op door zijn vooruitstrevende ideeën en zin voor initiatief, die grenst aan hyperactiviteit. Hij was het die, bijna 20 jaar vooruit op zijn tijd, de eerste antirookmaatregel in de Belgische geschiedenis nam. "Ik besliste om tabaksreclame in de hele gemeente te verbieden. In die tijd maakten sigarettenfabrikanten reclame op grote reclameborden. Om een punt te maken, gingen we rond met kwasten en lijm en bedekten we die met wit papier. We kwamen daarmee in het nieuws, op de radio, in de pers: iedereen had het erover. In die tijd was de strijd tegen tabak geen prioriteit. Dat zou nog twintig jaar duren, maar het debat was wel op gang gebracht."

Een atypisch parcours

Afgezien van enkele uitblinkers, toont Didier Gosuin zich vooral een pragmatisch manager. Staatssecretaris in 1989, minister in 1991, burgemeester in 1995: het parcours van de Oudergemnaar is dat van een atypische politicus, meer geïnteresseerd in anticiperen dan in grote ideologische principes. "Didier had een federale loopbaan kunnen hebben, maar daar lag zijn interesse niet", bevestigt een oude vriend. "Hij heeft altijd twee passies gehad: zijn gemeente en het Brussels Gewest. Daarvoor nam hij soms radicale beslissingen, vaak ver vooruit op zijn tijd. Het hele milieubeleid dat vandaag in het Brussels Gewest wordt gevoerd, werd door hem in de jaren 1990 bedacht: Greta Thunberg was nog niet eens geboren!"

Die praktische realiteitszin gaat gepaard met een bijna maniakale aandacht voor cijfers. "Zodra we het over de begroting hebben, knipt het licht bij Didier Gosuin aan", fluistert een voormalig politiek tegenstander. "Zijn visie laat zich in een paar woorden samenvatten: zo laag mogelijke werkingskosten en zo hoog mogelijke investeringen. In 27 jaar heeft hij nooit andere meubelen voor zijn bureau gekocht: hij ontvangt ons nog steeds in de oude, versleten fauteuils die hij van zijn voorganger heeft geërfd. Anderzijds is Oudergem al lang een van de Brusselse gemeenten die het meest investeert per inwoner: zo werden onder meer alle gemeentescholen vernieuwd, alle kinderdagverblijven heropgebouwd, werd het eerste centrum voor vrouwensport uit de grond gestampt, werd de Koninklijke Jachtwijk opgewaardeerd, kreeg de muziekacademie een unieke akoestische infrastructuur, werd de Groene Wandeling aangelegd en Chirec aangetrokken. Of je nu voor of tegen hem bent, zijn palmares oogt behoorlijk indrukwekkend."

Sober voor zichzelf, veeleisend voor anderen

Sober voor zichzelf, veeleisend voor anderen - ook dat is Didier Gosuin. Al 27 jaar lang behoren de inwoners van Oudergem tot de Belgen die de minste gemeentebelastingen betalen. Een belastingvoordeel dat hij heeft weten te vrijwaren ondanks de Covid-crisis. "Burgemeester zijn betekent dat je tegelijk boekhouder, teammanager, bedrijfsleider, maatschappelijk werker, advocaat, politieagent, stedenbouwkundige en psycholoog bent", besluit Didier Gosuin. "Het is een functie die meer en meer vaardigheden vereist in een wereld die steeds complexer wordt. Sophie de Vos loopt nu al drie jaar met mij mee en ik ben het meest trots op het feit dat ik een nieuwe generatie heb klaargestoomd die nu klaar is om de fakkel over te nemen. Didier Gosuin verlaat de lokale politiek echter niet helemaal: hij zal het nieuwe team blijven adviseren vanop de banken van de gemeenteraad, die hij voortaan zal voorzitten.


 

 

Meer