Alle news
Start van de renovatie van de Kunstenaarsateliers

06/12

Van het Rood Klooster een belangrijk centrum voor ontspanning en cultuur maken

De werkzaamheden die in het Rood Klooster begonnen, zijn geen peulschil: de gemeente start met de renovatie van het gebouw dat de kunstenaarsateliers en de "bosklassen" herbergt.

Het is een renovatie "van vloer tot zoldering" en de doelstelling is dan ook ambitieus: een nieuw Brussels centrum voor ontspanning en cultuur worden.

"Alleen de muren blijven staan", luidt het samenvattend op het kabinet van de burgemeester. "In een eerste fase wordt het interieur helemaal gestript om na te gaan of het gebouw nog gezond is, of er geen huiszwam of waterinsijpeling is. Daarna pas pakken we de eigenlijke renovatie aan."

Begin 2024 breken dan de grote manoeuvres aan: vervanging van het dak, de ramen, het verwarmingssysteem en de vloerbekleding…

De complete renovatie biedt tegelijk de gelegenheid om de organisatie van de ruimten te herbekijken. "De eerste verdieping, voorbehouden voor de kunstenaarsateliers, wordt van alle tussenwanden ontdaan. In plaats van de vele kleine vertrekken komen er modulaire ruimten die de kunstenaars meer vrijheid geven, zowel tijdens hun werk als voor tentoonstellingen."

De renovatie van de benedenverdieping zal eveneens de mogelijkheden vergroten voor buitenschoolse activiteiten die we jonge inwoners van Oudergem kunnen aanbieden. Ten slotte moeten dan alleen nog de schuur en de stallen worden aangepakt, de twee andere gebouwen die onder gemeentelijk beheer vallen.

"De renovatie van deze iconische plek voor Oudergem is een omvangrijk en langdurig project. Er komen heel wat mensen, instanties en beperkingen bij kijken, wat vertragend werk en soms erg frustrerend is. Doch de aanhouder wint: eindelijk gaan we van het Rood Klooster een belangrijk cultureel, educatief en recreatief centrum binnen het Brussels Gewest kunnen maken."

Maar voorlopig is het nog geduld oefenen: het werk zou pas in 2025 klaar zijn.