Bestuur & Politiek

ECHO-ECO#4

Schrijf je in voor de "Bike Experience" van 15 oktober 2019

 

 

" Fietsen in de stad en in het verkeer... niet voor mij! Met al die auto's is dat veel te gevaarlijk! "

Van dit soort zinnen willen we af. Dat is trouwens wat Pro Velo met zijn "Bike Experience" wil doen!

"Bike Experience" wil de gemeentelijke werknemers een fietservaring in het verkeer aanbieden zodat ze minder bang worden om in de stad en tussen het verkeer te fietsen.

Pro Velo organiseert dus een evenement voor al het gemeentepersoneel waarbij begeleiders van Pro Velo een theoretische opleiding van een uur komen geven. Daarna brengen de deelnemers de theorie in de praktijk tijdens een fietstocht van 1,5 uur onder leiding van een fietscoach .

Informatie en getuigenissen:

https://legacy.provelo.org/nl/educ/programmas/bike-experience

https://bikeexperience.brussels/home

 

Het doel van deze ervaring is om te leren rijden in de stad en in het verkeer om de fiets voor zijn dagelijkse verplaatsingen te gebruiken. Het komt immers niet enkel je gezondheid, maar ook het milieu ten goede!

Deze Bike Experience zal plaatsvinden op 15 oktober 2019 van 13.00 tot 16.00 uur. De deelnemers mogen tijdens deze opleiding met de fiets op pad gaan.

Opgelet : het aantal deelnemers is beperkt tot 15 personen. Schrijf je dus snel in door een e-mail te sturen naar Quentin (Mobiliteit): qstevenart@oudergem.brussels of te bellen naar 02 676 48 47!

 

Verbinding met de natuur en ontstressen, een heel programma voor jou, vanaf september

 

 

De gemeentelijke overheden bieden het personeel de mogelijkheid om een bijzonder moment te beleven tijdens een "shinrin-yokusessie" of " bosbad ". Shinrin-yoku is in Japan al tientallen jaren hét geheim om gezonder, rustiger en gelukkiger te worden.

Dr. Qing Li, internationaal dé expert op het gebied van bosgeneeskunde, toont aan dat je door tijd door te brengen tussen bomen en planten je bloeddruk kunt verlagen, stress kunt verlichten, meer energie kunt krijgen en je immuunsysteem kunt versterken.

Tijdens een wandeling in volle bewustzijn en via specifieke technieken maak je verbinding met de natuur.

Een van de grote uitdagingen die ons te wachten staat, is om een modern leven vol schermen, informatie en digitale challenges te laten rijmen met een evenwichtig leven.  De rust die door de natuur wordt overgebracht, zal het aangaan van deze uitdaging zeker bevorderen.

Een bewustwording van het reële belang van de aanwezigheid van deze natuur aan onze zijde maakt ook deel uit van de ervaring.

In Oudergem hebben we het geluk om over de mooie site van het Rood Klooster en zijn bos te beschikken, wat een uitgelezen plaats is voor deze erg bijzondere wandeling.

In juni kon een eerste groep van deelnemers onder leiding van Didier Schotte, sofroloog, al proeven van deze ervaring. De feedback van de deelnemers was ronduit positief.

Aarzel dus niet en kom in september mee bosbaden! Inschrijvingen :

 

De "Spelmiddagen!" keren vanaf september terug!

 

Zoals iedereen weet, heeft het Ecoteam tussen december 2018 en juni 2019, een donderdag per maand, tijdens de middagpauze gezellige activiteiten georganiseerd die in het teken stonden van gezelschapsspelen. Eén keer per maand werd het een paar graden warmer in het Penthouse, niet enkel omdat de hersenen op volle toeren draaiden maar ook omdat de sfeer zo goed zat. Werknemers van een vijftiental diensten waren van de partij om samen een ontspannend en fijn moment te beleven.

Aangezien de editie van 2019 een zodanig succes was, hebben wij beslist om een vervolg te breien aan het project om een tweede jaar op rij gezellige momenten te kunnen delen met nog meer personeelsleden.

Deze "Spelmiddagen!" zullen elke eerste dinsdag van de maand plaatsvinden in het Penthouse tussen 12.00 en 14.00 uur. Breng gewoon je eigen lunch mee, het Ecoteam zorgt voor de rest.

We hopen op een talrijke opkomst!

Vragen? Je kunt steeds contact opnemen met Thomas (Leefmilieu): tbogaert@oudergem.brussels en 02 676 49 47.

 

Recept voor zelfgemaakte tandpasta

 

In het kader van de actie "Oudergem Zero Waste" en naar aanleiding van onze workshops "Do It Yourself", waar wij hebben geleerd om onze eigen cosmeticaproducten en schoonmaakmiddelen te maken om onze dierbare planeet enigszins te beschermen, delen wij graag een eenvoudig recept om zelf tandpasta in poedervorm te maken.

Meng in een pot:

  • 20 gram witte klei
  • 20 gram calciumcarbonaat
  • 2 gram natriumbicarbonaat
  • 6 tot 10 gram etherische olie (bv. citroen, limoen, munt, ... voor een frisse en aangename adem de hele dag lang)

Schud alles goed door elkaar en poetsen maar!J

In het begin is het een beetje vreemd om geen pasta te hebben, maar wat is het leuk om te kunnen zeggen dat je het zelf hebt gemaakt en het bovendien goed is voor het milieu!

Veel plezier met het bereiden! In het volgende nummer schotelen we je een nieuw "ecoverantwoordelijk" recept voor.

Je vindt alle ingrediënten in de winkel of

op de webshop van MAKESENZ - 60 Simonisstraat, 1050 Brussel - 02 640 40 34 - www.make-senz.be

 

Tweedehands, tweede leven, ik denk aan de toekomst!

 

 

Je kan de winkel Happinest , winnaar van de projectoproep BeCircular van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, (her)ontdekken op het Pinoyplein. Happinest is gespecialiseerd in de heropwaardering van artikelen voor kinderen en stelt een circulaire en lokale manier van consumeren voor. Op het programma: hergebruik en verlenging van de levensduur van voorwerpen (kinderverzorgingsartikelen, kleine meubels, speelgoed, tweedehandskleding). Alles wordt schoongemaakt, gecontroleerd en krijgt een etiket, zodat het klaar is voor nieuwe avonturen! 

Théo Vanpélaan 104 in Oudergem / i nfo@happinest.be / 0492 39 16 47

Openingsuren: van dinsdag tot vrijdag van 11.00 tot 18.30 uur - zaterdag van 14.00 tot 18.30 uur - gesloten op maandag en zondag

Meer informatie: https://happinest.be