Alle news

20/05

12.000 mondmaskers gemaakt door en voor de Oudergemaars

 

Alles begon op 14 april met een oproep aan de bevolking. Een maand later werden 10.000 mondmaskers geleverd in de brievenbussen van de Oudergemnaars. Een onuitgegeven krachttoer van samenwerking onder de bevolking.

" Bravo voor iedereen, we hebben de doelstellingen overtroffen ", meldt Marine Vande Pitte, coördinatrice van de operatie. “ Een peiling die we in het begin van de operatie uitvoerden, raamde dat er tussen 10.000 en 12.000 mondmaskers tekort waren opdat elke Oudergemnaar er een zou hebben. We stopten de productie op 12.000 exemplaren .”

Het overschot werd verdeeld op diverse strategische plekken in de gemeente. " Tot eind mei verdeelden de gemeenschapswachten er op de markten, want al is het dragen ervan niet verplicht, toch wordt het sterk aangeraden op plaatsen waar veel volk samenkomt. Er werd ook een stock bijgehouden op het gemeentehuis voor zij die op afspraak kwamen en hun mondmasker zouden vergeten zijn. "

Nu valt dus het doek voor deze onuitgegeven keten van solidariteit en voor het onvoorstelbare werk dat werd verzet door de 190 vrijwillige naaisters en de 45 personeelsleden van de gemeente die bij deze operatie betrokken waren.

" Sommige naaisters vertellen ons dat ze het jammer vinden dat het ophoudt, dat ze graag verder zouden doen als er nog vraag naar is ", stelt Fabienne Diez. " Deze operatie was duidelijk zeer wervend en toonde meer algemeen een ongelooflijke burgerdynamiek. We weten dat we op moeilijke momenten op elkaar kunnen rekenen. Dat is zeer geruststellend. "

Het beëindigen van de actie "Un masque voor iedereen" viel samen met de komst van de industriële maskers en de maskers van het gewest die ook in alle brievenbussen van de gemeente werden gepost.