Alle news

25/04

Geen belastingverhoging voor de Oudergemnaren

 

In een zeer moeilijke socio-economische context blijven de gemeentefinanciën op koers. De gemeenteraad heeft onlangs voor het 45ste opeenvolgende jaar een begroting in evenwicht goedgekeurd, zonder tekort, zonder lokale belastingverhoging en met een aanzienlijk investeringsbudget.

2020 was een moeilijk jaar voor de gemeentefinanciën. De crisis bleef niet zonder gevolgen: dalende inkomsten, stijgende uitgaven en noodmaatregelen. De gemeente zal op zichzelf meer dan € 1 miljoen eigen middelen hebben vrijgemaakt om handelaars en inwoners die door de crisis zijn getroffen, te helpen door voor sommigen de lokale belastingen af te schaffen en voor anderen een solidariteitsfonds op te richten. In 2021 zijn € 450.000 extra middelen uitgetrokken om die inspanning voort te zetten.

Met een PB (personenbelasting) die onveranderd blijft op 6% en extra opcentiemen op de onroerende voorheffing van 1990, zullen de Oudergemnaren in 2021 nochtans geen lokale belastingverhoging moeten dragen. Ze blijven - met voorsprong - de minst belaste inwoners van het Brussels Gewest: per huishouden is het verschil gemiddeld tussen € 600 en € 900 minder dan in de buurgemeenten.

In de gewone begroting blijft de toewijzing voor de politiezone ook stabiel (€ 6,8 M) en ligt de werkingssubsidie van het OCMW iets hoger (€ 5,7 M exclusief COVID-maatregelen). De werkingskosten blijven onder de 10%, wat een bonus van € 11.806,49 genereert.

De begroting voor 2021 toont ook aan dat het sterke investerings- beleid wordt voortgezet. In 2021 zullen de Gemeente, de Grondregie en het OCMW in totaal meer dan € 12 M investeren: € 3,4 M voor de vernieuwing van voetpaden en openbare ruimten, wegen en speelpleinen, € 184.000 voor de openbare netheid, € 2,58 M voor de aankoop en renovatie van woningen, € 315.000 voor sport, enz.

"Door de financiële gezondheid van Oudergem kunnen we niet enkel een grote solidariteitsinspanning leveren, maar ook blijven investeren", zegt de financiële dienst. "Het goede nieuws is dat de crisis geen gevolgen zal hebben voor de lokale belastingen. Dat is ook een manier om solidariteit te tonen in deze moeilijke tijden".