Mondelinge vraag van de heer Matthieu Pillois (LB) over cannabisplantages en de impact op de eigenaars van de verhuurde panden

Mijnheer de burgemeester,
Geachte collega's,
Op 11 december berichtte de pers over een grootschalige politieactie die in het zuiden van het Brusselse Gewest en onder meer in Oudergem werd gevoerd, om een cannabisteeltnetwerk te ontmantelen.
Na een snelle zoektocht op het internet lijkt het erop dat we worden geconfronteerd met een fenomeen dat in Brussel steeds grotere proporties aanneemt. En dat is slechts het deel dat door de media bekend wordt gemaakt.
Wat het meest verontrust, is dat het niet altijd gemakkelijk is om de aanwezigheid van plantages op te sporen. De eigenaars van de verhuurde panden en de buren kunnen door een aantal signalen worden gealarmeerd: de huur wordt betaald door een persoon die niet vaak in het pand woont, de ramen zijn verduisterd en er worden door de bewoners grote werken (elektriciteit, uitbreken van een muur, doorboren van een muur, plaatsing van leidingen, luchtafzuiging in het dak ...) uitgevoerd.  De huurders doen er ook alles aan om een bezoek van de eigenaars te vermijden. Andere mogelijke aanwijzingen voor de buren zijn het vele heen-en-weergeloop, de indringende geur, enz.
Daarnaast houdt dit erg grote financiële gevolgen in voor de eigenaars, van wie het pand volledig is vernield, met doorboorde muren, daken en vloeren, een transformatie van het elektrische systeem, enz. Voorts brengt het in geval van elektrische oververhitting ook de buurtbewoners in gevaar (er werden trouwens al plantages ontdekt door een brand). De integriteit van de stroomtoevoer kan ook worden aangetast door de bewuste installatie van een aftakking voor de meter.
De eigenaars kunnen daarom zeker als slachtoffers worden beschouwd, aangezien ze worden geconfronteerd met kosten om hun pand terug in zijn oorspronkelijke staat te herstellen en het afval te verwijderen. Naargelang van het geval kan de schade van de eigenaars naar schatting oplopen tot enkele tienduizenden euro.
Mijn vragen luiden dus als volgt:
  • Kunt u ons een schatting geven van de omvang van het fenomeen van de cannabisplantage en -handel? Hoe ziet de situatie eruit ten opzichte van de andere gemeenten van het Gewest? Werd dit punt tijdens de Conferentie van Burgemeesters aangekaart?
  • Is de gemeente van plan om tegenover dit groeiende fenomeen een bewustmakingscampagne te ontwikkelen voor de eigenaars en de buurtbewoners om hen efficiënte detectie- en preventiemiddelen aan te reiken?
  • Sibelga werkt samen met de gemeente in het kader van de strijd tegen leegstaande gebouwen door de abnormaal lage verbruiken door te geven aan de gemeentediensten. Is het mogelijk om een soortgelijk samenwerkingsverband op te zetten voor de abnormaal hoge energieverbruiken?
Ik dank u voor uw antwoorden.
Matthieu Pillois
Gemeenteraadslid
Lijst van de burgemeester - DéFI
  • Antwoord van de heer D. Gosuin, burgemeester, op de mondelinge vraag van de heer Matthieu Pillois (lijst van de burgemeester) over cannabisplantages en de impact op de eigenaars van de verhuurde panden
Omvang van het fenomeen
  1. Brussels Hoofdstedelijk Gewest
    1. Huiszoekingen in 2019: 57 
    2. Aantal planten in 2019: 22.100
    3. Naar schatting zijn de afgelopen twee jaar in het Brusselse Gewest meer dan honderd actieve plantages ontmanteld. Gelijkaardige feiten werden vastgesteld op het hele Belgische grondgebied.
    4. Vroeger voerden de handelaars hun goederen in. Sinds de verscherping van de grenscontroles is dit moeilijker geworden. Er moeten dus manieren worden gevonden om in het binnenland te produceren. Daarom is de oplossing van huizen een goed alternatief.
  2. Zone Marlow (Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem):
    1. de ontmanteling van 16 plantages met minstens 450 planten in 2018 en 2019
    2. totaal aantal planten in 2018 en 2019: 9.083
    3. 19 verschillende locaties
    4. grootste plantage: 945 planten
  3. Oudergem:
    1. 2.477 planten in 2018 en 2019, waarvan 2.320 enkel in 2019 - 6 verschillende locaties
    2. grootste plantage: 700 planten (huis)
  4. In dit stadium niet aangekaart tijdens de Conferentie van Burgemeesters
Bewustmakingscampagne
Ja, de gemeente is van plan om een bewustmakingscampagne voor de eigenaars en de buurtbewoners te lanceren om hen efficiënte detectie- en preventiemiddelen aan te reiken.
Wat de impact van dit fenomeen voor de eigenaars van de panden betreft, onderneemt de gemeente al acties. Wanneer een dergelijke situatie zich voordoet, neemt de gemeente contact op met de eigenaar van het desbetreffende pand en ondersteunt hem bij de stappen die moeten worden ondernomen om zijn woning terug in een normale toestand te brengen (uitvoeringstijd, inventaris van de stappen, eventuele technische bijstand, enz.)
Samenwerkingsverband met Sibelga
Na contact te hebben opgenomen met een van de gewestelijke ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van de verbruiksgegevens in het kader van de strijd tegen leegstaande gebouwen, bevestigde die ons dat de gegevens enkel de abnormaal lage verbruiken omvatten.
Ze worden overgemaakt op grond van artikel 15 van de Huisvestingscode. Het heeft enkel betrekking op de verbruiken die onder de door de Regering vastgelegde drempels liggen.
Rekening houdend hiermee kunnen de gegevens die door het Gewest zijn verkregen in het kader van zijn bevoegdheid met betrekking tot leegstaande gebouwen, geen abnormaal hoge verbruiken omvatten waarvoor geen vooraf bepaalde drempel bestaat.
Zonder een dergelijk register lijkt screening van alle gebouwen met een abnormaal hoog verbruik op gemeentelijk niveau niet haalbaar.
Het is daarom noodzakelijk dat er een wet wordt aangenomen om geschillen te regelen (wat betreft leegstaande panden), die voorziet in deze informatie-uitwisseling tussen de politiediensten en de energiedistributiemaatschappijen.
In dit stadium belet niets de politiediensten om, in het kader van een onderzoek, een beroep te doen op deze instellingen om de verbruiksgegevens van een verdacht pand te verkrijgen ...