Gedeeld budget: Verdeling van regenwaterputten

In het kader van de gedeelde begroting 2023 (project nr. 43) stelt het gemeentebestuur voor om regenwaterputten uit te delen aan de inwoners van Oudergem, als teken van het engagement van de bevolking en het gemeentebestuur voor het behoud van het milieu en het duurzaam beheer van de watervoorraden.

Waarom een regenwateropvangsysteem installeren?

  • Waterbesparing: Het opgevangen regenwater kan worden gebruikt om uw tuinen en kamerplanten water te geven, uw voertuigen schoon te maken of uw toiletten door te spoelen. Dit betekent dat u uw drinkwaterverbruik en uw rekeningen kunt verlagen.
  • Waterkwaliteit: Regenwater is zacht en kalkvrij, wat goed is voor het besproeien van planten.
  • Bescherming van het milieu: door je drinkwaterverbruik te verminderen, help je je watervoetafdruk te verkleinen. Op deze manier help je onze natuurlijke bronnen te beschermen, vooral in tijden van droogte.
  • Voorkomen van overstromingen: Regenwateropvangsystemen helpen het afvloeien van water te verminderen, wat de druk op drainage- en rioleringssystemen verlicht en het risico op overstromingen kan verminderen.

Hoe krijgt u uw regenwateropvangsysteem?

Controleer eerst aan de hand van onze beschrijvingsfiche of de regenwatercollector aan uw behoeften voldoet en of hij in uw huis kan worden geïnstalleerd.

Houd er rekening mee dat de levering en installatie van de regenwatercollector niet door de gemeente worden gedekt.

Schrijf u in via onderstaand online formulier of neem telefonisch contact op met de dienst Leefmilieu op het nummer 02/676.48.51.

Voorwaarden om in aanmerking te komen:

Slechts één regenwatercollector per huishouden/per adres.

Verdeling enkel voorbehouden voor inwoners van Oudergem.

De regenwatercollectoren worden verdeeld zolang de voorraad strekt.

Waar? Waar worden ze verdeeld?

De regenwaterputten worden in de loop van juli verdeeld. De datum en de plaats van de verdeling worden u later meegedeeld.

Indien u niet in staat bent om uw regenwaterputten op de afgesproken datum af te halen, zal er een afspraak gemaakt worden op een later tijdstip tijdens de openingsuren van de dienst (08u30 tot 16u00, maandag tot vrijdag).

Update (09.07.2024)

Wat een enthousiasme! Alle regenwaterputten zijn al uitgedeeld. Kijk uit naar meer in de zeer nabije toekomst als onderdeel van het gedeelde begroting.