Alle news
illustration

24/06

Gemeentelijke kinderdagverblijven versnellen

De gemeente heeft mee het ACTE- charter van het ONE (Office de la Naissance et de l'Enfance) ondertekend, met het oog op de ecologische transitie van de kinderdagverblijven. Zo krijgt een proces dat in Oudergem al langer aan de gang is een officieel karakter. Lokale en seizoensgebonden voeding, wasbare luiers, minder afval, ... Voortaan wordt de impact van de vier gemeentelijke kinderdagverblijven gemeten.

"Het idee is om onze impact te meten, zowel de goede dingen als zaken die voor verbetering vatbaar zijn", meldt de Dienst voor Peuterzorg. Voedingskwaliteit is een van de kernpunten van het Charter. "Al onze kinderdagverblijven hebben al twee vorkjes ontvangen van het Good Food Kantine-Label. Het is een uitstekende beoordeling die garandeert dat kinderen verse, seizoensgebonden en lokale voeding krijgen, en één of twee keer per week een maaltijd op basis van groenten."

Er wordt ook gekeken naar afval en de verwerking ervan. Een speciale werkgroep, met daarin ook de directies van de kinderdagverblijven, zal de projecten en de acties die worden ondernomen opvolgen. "We zullen alle teams vooral bijstaan vanuit het idee om na te denken over het gebruik van plastic, en vooral dat in wegwerpluiers, die dus niet afbreekbaar noch recycleerbaar zijn." Wat dat laatste punt betreft, is de dienst Peuterzorg van plan om in alle kinderdagverblijven van de gemeente over te stappen op het gebruik van wasbare luiers.

"Rond oktober 2024 zal er ook een verkoop van materiaal voor kinderverzorging worden georganiseerd. Dat geeft ouders de kans om professioneel materiaal aan te schaffen tegen een lage prijs.