Alle news

21/04

De gemeente Oudergem betuigt haar steun aan het Oekraïense volk

Donderdagochtend zijn Russische grondtroepen het Oekraïense grondgebied binnengetrokken, waardoor Moskou een militaire invasie heeft ingezet.

De gemeente Oudergem veroordeelt met klem de onbezonnen en niet te rechtvaardigen aanval van Rusland op Oekraïne.

Europa moet nu meer dan ooit zijn eenheid tonen en reageren met sancties die in verhouding staan tot deze agressie. Europa moet tonen dat het zijn fundamentele waarden, waaronder democratie en soevereiniteit, wil beschermen. 

Als teken van steun aan het Oekraïense volk heeft de gemeente Oudergem besloten de Oekraïense vlag te hijsen, en dit zolang het conflict aanhoudt.

"Ik nodig alle Belgische gemeenten uit om hetzelfde te doen", zegt burgemeester Didier Gosuin. "Wij moeten onze steun betuigen aan het Oekraïense volk, waarvan de rechten door een Russische dictator worden geschonden." En hij voegt eraan toe: "De zwakte van ons democratisch model is vandaag een stimulans en een aanmoediging voor autoritaire regimes om te trachten de democraten nog verder te verzwakken. Wij moeten niet enkel vastberaden reageren op deze niet te rechtvaardigen agressie van Rusland tegen de soevereiniteit van een land, maar moeten ook een tegenvuur openen, niet oorlogszuchtig maar vreedzaam, door met aandrang onze democratieën en het beeld van de samenhang die zij moeten uitstralen te versterken."