Alle news

19/04

Een dier verwerven in Wallonië. Hoe ga ik te werk?

 

Wilt u een dier kopen of adopteren in Wallonië? Dan moet u voortaan een vergunning hebben om een huisdier te mogen houden. Probleem: deze vergunning bestaat niet in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

 

Context

Tot nu toe had iedereen deze vergunning stilzwijgend. Ze kon worden ingetrokken bij mishandeling van een dier.

Sinds 1 juli 2022 moet men een uittreksel uit het centraal dossier milieucriminaliteit en dierenwelzijn voorleggen om een huisdier te verwerven (kopen, adopteren of ontvangen).

Dit uittreksel, afgegeven door het gemeentebestuur voor personen gedomicilieerd in Wallonië, stelt vast dat de persoon niet onderworpen is aan een verbod om een huisdier te houden of dat hem zijn vergunning om een huisdier te houden wordt ontnomen, welke beide sancties door een rechter of een sanctionerende ambtenaar kunnen worden opgelegd.

Winkels, opvangcentra en fokkers moeten aan iedereen die een huisdier wil adopteren, kopen of ontvangen dit uittreksel van het centrale dossier vragen.

Voor welke soorten dieren ?

Onder huisdier verstaat het Waals Gewest alle hondenrassen, katten, paarden voor recreatie, vogels, hamsters, muizen, vissen, kippen voor recreatie, schildpadden, reptielen en NAC, konijnen, fretten en geiten.

Indien het dier daarentegen voor louter economische doeleinden wordt aangeschaft (bv. de koper is ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen), is de bezitsvergunning niet vereist.

Hoe dit document verkrijgen?

Voor personen die niet in Wallonië gedomicilieerd zijn

Personen die buiten Wallonië gedomicilieerd zijn, maar een dier in het Gewest willen kopen of adopteren, moeten contact opnemen met de Waalse Overheidsdienst om het document te verkrijgen

  • per e-mail via het adres fichiercentral.environnement@spw.wallonie.be
  • of per post op het adres: Service Public de Wallonie - Directeur Général du SPW Agriculture, Ressources Naturelles et Environnement - Avenue Prince de Liège 15 - 5100 Jambes.

De aanvraag bevat de naam en voornaam van de aanvrager, zijn rijksregisternummer en zijn woonadres. Het uittreksel wordt vervolgens binnen maximaal 2 weken afgegeven.

 

Meer info

https://www.wallonie.be/fr/actualites/bien-etre-animal-le-permis-de-detention-est-entre-en-vigueur