Alle news

02/03

Huisvuilinzameling: de nieuwe blauwe zak

Een grote stap vooruit voor minder witte zakken.

Dankzij de Nieuwe Blauwe Zak recycleer je zo goed als alle wegwerpverpakkingen. Het gerecupereerde materiaal dient om nieuwe producten te maken. Het gebruik van natuurlijke grondstoffen voor de fabricatie van voorwerpen (onttrekking, transport en transformatie) veroorzaakt meer dan 50 tot 65 % van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Met enkele eenvoudige gewoontes om afval te verminderen en meer plastic verpakkingen te recycleren, kunnen we concreet iets doen voor het klimaat.

 

Wat verandert er? Alle plastic verpakkingen mogen nu bij PMD

In de huidige blauwe PMD-zak mogen enkel Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons. Daar komen nu alle andere plastic verpakkingen bij. Denk maar aan potjes, schaaltjes, bakjes, folies en zakken.

Hieronder vind je een overzicht van alle verpakkingen die in de nieuwe blauwe zak mogen. In de rubriek 'Wanneer?' kom je te weten wanneer je deze verpakkingen in jouw PMD-zak mag sorteren.

 

Meer

 

 

Vier keer minder afval produceren dat verbrand wordt, het is mogelijk! Enkele Brusselaars hebben dit waargemaakt dankzij de Zero Afval Challenge. Alle tips om tot Zero Afval te komen, vind je op : https://leefmilieu.brussels/themas/zero-afval

 

 

 

Persbericht

De Nieuwe Blauwe Zak van toepassing in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

De maand januari luidt een nieuwe fase in voor de sortering in het Brussels gewest. Voortaan wordt de grote meerderheid van de plastic verpakkingen aanvaard in de Nieuwe Blauwe Zak en niet alleen meer de plastic flessen en flacons.

Plastic verpakkingen sorteren wordt dus makkelijker voor de inwoners en inwoonsters van Brussel. Yogurtpotjes, botervlootjes, kaasschaaltjes en ook plastic zakken en folies behoren tot de verpakkingen die voortaan aanvaard worden in de blauwe zak.

De extra hoeveelheid plastic verpakkingen die in de Nieuwe Blauwe Zak mag worden gegooid, wordt geraamd op 8 kg per inwoner.

Belangrijk om te vermelden is dat er geen verandering is voor de metalen verpakkingen en drankkartons.

De sorteerinstructies voor deze Nieuwe Blauwe Zak zijn vanaf nu te vinden op: www.denieuweblauwezak.be

De ophaaluren van de blauwe zakken blijven ongewijzigd. En de inwoonsters en inwoners van Brussel kunnen hun voorraad blauwe zakken blijven gebruiken.

 

Alle Brusselse huishoudens zullen een brochure met uitleg in hun brievenbus krijgen vanaf maandag 25 januari. De preventie staat er op de voorgrond, met enkele eenvoudige tips om zijn afvalproductie te verminderen. Sorteren is goed, Zero Afval, is nog beter! Meer info op https://leefmilieu.brussels/themas/zero-afval.