Alle news

22/05

School: Gezond eten, met minder suiker en afval

 

Sinds begin januari krijgen alle kleuters van de gemeentelijke kleuterscholen 's morgens warme soep in plaats van het traditionele tussendoortje. Een initiatief dat zowel door de ouders als het schoolpersoneel wordt gesmaakt.

"We hebben het project in 2020 getest in het Scholencentrum Le Souverain en de feedback was enthousiast", aldus Bernard Mugrabi, pedagogisch adviseur. "Eenvoudig te organiseren, kwalitatief voedsel, netheid van de lessen, ... Alleen maar voordeen". Daarom wil de gemeente verder gaan door het initiatief door te trekken naar alle scholieren van het kleuteronderwijs die zijn ingeschreven op een school in Oudergem. "We hebben de kleuterscholen van het vrije net al gecontacteerd. L’Autre École ging meteen akkoord en is al opgenomen in de verdeling. Volgend schooljaar zullen we het initiatief weer aan iedereen voorstellen".

De kinderen hebben geen klachten over het nieuwe ritueel, al is het soms moeilijk om elke dag unaniem overeen te komen over de keuze tussen soep en bouillon. "De kinderen krijgen de vrije keuze, ze zijn in geen geval verplicht mee te doen. Voor kinderen die echt geen soep willen, kunnen de ouders eventueel een stuk fruit meegeven. Het doel is namelijk om een gezonde energie-inname te bevorderen". Er wordt overlegd met de leverancier om de formule aan te pas- sen wanneer de temperaturen minder geschikt zijn voor een warm tussendoortje. De soep is volledig gratis voor de ouders en heeft dus geen gevolgen voor de kantinerekening.