Alle news
capture d'écran résultats thermographie

06/12

Thermografie van de daken in Oudergem - resultaten

 

De gemeente heeft vanuit de lucht een thermografie van de daken in Oudergem laten uitvoeren

In het kader van het Klimaatplan en om de energieprestaties van de gebouwen in Oudergem te verbeteren, heeft de gemeente vanuit de lucht een thermografie van het grondgebied laten uitvoeren. Doel: nagaan hoe thermisch doeltreffend de Oudergemse daken zijn.

In de nacht van 17 op 18 januari jongstleden vloog een bijzonder vliegtuigje op lage hoogte over de stad. Gaëlle Vande Velde, milieuadviseur van de gemeente, leg uit: "Het was uitgerust met een uiterst geavanceerd systeem voor infraroodthermografie, goed voor een meting tot op ongeveer 0,02°C nauwkeurig, echt formidabele apparatuur om onderbrekingen in de isolatie en koudebruggen op te sporen." Dergelijke informatie is niet alleen belangrijk voor openbare gebouwen, maar ook voor iedere andere eigenaar. Geschat wordt immers dat tot 30% van het warmteverlies van een gebouw via het dak plaatsvindt.

Eigenaren die dat wensen, kunnen de resultaten voor hun dak dus gratis opvragen bij de dienst Stedenbouw. "Let wel: deze thermografische kaart is uitsluitend bedoeld om de isolatie van daken te verbeteren. Men kan er onmogelijk het energieverbruik van een woning mee schatten en ze vervangt uiteraard niet de klassieke manieren om de energieprestatie te meten."

De medewerkers van de dienst stedenbouw zijn opgeleid om de resultaten te analyseren en kunnen mensen die dat wensen doorverwijzen naar de verschillende gewestelijke premies voor energierenovatie.

 

De resultaten:

Tuchtthermografie van Oudergem