Gemeentelijk reglement betreffende het toekennen van een premie voor de aankoop van een compostvat

Artikel 1 – Voorwerp

Binnen de perken van het huidige reglement en van de beschikbare begrotingskredieten, kent Oudergem, in het kader van de preventie en het beheer van huishoudelijk afval, een premie toe voor de aankoop van een individuele compostrecipiënt.

Artikel 2 – Definitie 

Voor de toepassing van het huidige reglement verstaat men onder "compostrecipiënt", elke installatie bestemd voor de verandering van organisch materiaal in mineraal materiaal (compostvat, -silo, -bak, wormcompostbak, bokashi,…).

Artikel 3 – Begunstigde

De premie wordt toegekend aan iedere inwoner gedomicilieerd in een gebouw gelegen op het grondgebied van Oudergem, alsook elke juridische entiteit gevestigd in Oudergem, die een compostrecipiënt gekocht heeft en die zich ertoe verbindt zijn organisch afval (keuken-, tuinafval) te composteren.

Artikel 4 – Toegekend bedrag 

Het bedrag van de gemeentelijke premie wordt op 75% van de aankoopprijs vastgelegd, met een maximum van 75,00 EUR per compostrecipiënt en per huishouden. Elke ventilatiestaaf is een in aanmerking komende uitgave.

Artikel 5 – Vorms, deadline

De premieaanvraag moet schriftelijk (per post of e-mail) bij de gemeente administratie van Oudergem binnen een termijn van maximaal vier maanden te rekenen vanaf de datum van de aankoop ingediend worden, op basis van het specifiek aanvraagformulier 

Artikel 6 – ondersteunende documenten 

Om ontvankelijk te zijn, moet de premieaanvraag het volgende bevatten :

  • Een volledig ingevuld en ondertekend premieaanvraagformulier ;
  • Een kopie van het kasticket van het artikel of de aankoopfactuur, op naam van de aanvrager

Artikel 7 – vereffening 

De gemeentepremie wordt betaald na validatie van de aanvraag en beslissing door het college van Burgemeester en Schepenen.

Artikel 8 – Terugbetaling 

De aanvrager die een premie heeft ontvangen, is gehouden die premie volledig terug te betalen aan het gemeentebestuur in geval van onjuiste of bedrieglijke aangifte die als enig doel had de genoemde premie op onrechtmatige wijze te verkrijgen.

Artikel 9 – Betwistingen 

Tegen de afwijzing van een aanvraag voor een gemeentelijke premie kan een klacht worden ingediend bij van Burgemeester en Schepenen.

Het bezwaarschrift moet schriftelijk ondertekend en met redenen omkleed, op straffe van verval, worden ingediend binnen een termijn van één maand die ingaat bij de betekening van de beslissing tot weigering.