Agenda

Terug naar agenda

19 september - Autoloze zondag

 

Op 19 september is het weer Autoloze Zondag. Zoals elk jaar zal het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de grootste autovrije zone van Europa zijn. Van 9u30 tot 19 uur wordt het een rustige, aangename, stille stad. Opnieuw een buitenkans om je hoofdstad te (her)ontdekken, zonder drukte om je heen.

 

Wie mag toch rijden in de stad?

De Autoloze Zondag geldt voor iedereen, behalve voor het openbaar vervoer, taxi’s, bussen, hulp- en ordediensten, gehandicapten met een kaart of houders van een pasje en het diplomatiek korps. De maximumsnelheid is overal beperkt tot 30 km/u.

Wanneer is het gewest ‘afgesloten’?

Van 9u30 tot 19u. Het afsluiten en heropenen van de toegangen tot het gewest en de tunnels gebeurt geleidelijk. Er kan dus ook verkeershinder zijn buiten deze uren. Ten gevolge van activiteiten en feesten kunnen de straten in bepaalde wijken ook langer afgesloten zijn. Haast je voor 19u dus niet naar de toegangswegen tot Brussel en dit om files en veiligheidsproblemen te voorkomen.

Zelfs op Autoloze Zondag rijden bepaalde wagens

Een ongeluk is snel gebeurd. Leef zeker op autoloze zondag ook het verkeersreglement na. Gebruik in geen geval de tunnels. Hou op de fiets rekening met de verkeerslichten, de rijrichting en de voorrangsregels. Let ook op je kinderen, wandelen doe je best op het voetpad.

 

aanvraagformulier doorgangbewijs

 

Mobiliteitsdorp

Het mobiliteitsdorp komt zoals vorig jaar ter hoogte van Sint-Juliaan. We vinden er de vertrouwde stands, zoals die van het Gracq, van de Preventiedienst en de Cercle d’histoire, maar ook heel wat animatie voor kinderen met oude fietsen, grimeurs, houten speelgoed, koetsen, een markt voor tweedehands fietsen en zelfs een podium. Genoeg om je de hele dag te vermaken.

Toegankelijk tussen 11:00 en 18:00