Oudergem stapt in een groot, internationaal samenwerkingsproject

 

Onze ervaring delen met het zuiden”


In samenwerking met het Preventiehuis, de dienst Solidariteit en met financiële steun van het DGOS is Oudergem in een groot, internationaal project gestapt. Ze wordt zo de eerste Belgische gemeente die een vijfjarenproject op het getouw zet met twee Zuid-Marokkaanse gemeenten.

Marokko beleeft momenteel een periode van maatschappelijk evolutie. ”De mentaliteit is tegenwoordig aan het veranderen, de Marokkaanse, gemeentelijke overheden leren echte partners te worden van het lokale verenigingsleven”, legt Saïd Benallel, projectbeheerder, uit.

”Onze ervaring delen bij het beheer van verenigingsnetwerken”

”We hebben gekozen voor de landelijke gemeenten Amerzgane en Aït Zineb, want die tellen samen ongeveer 20.000 inwoners, d.i. 2/3 van de Oudergemse bevolking. We kunnen hen dus profijt laten trekken uit onze ervaring”, vervolgt de coördinator. ”We helpen hen bij het opzetten van een dienst sociale cohesie, die de initiatieven van de lokale verenigingen zal coördineren. Zoals dat hier in Oudergem al gebeurt ”. Bovenop de samenwerking met Oudergem, worden de maatschappelijk werkers ter plaatse opgeleid door Marokkaanse universitairen. ”Daarna zullen ze zelf hun nieuwe kennis moeten afstemmen op de realiteit van het terrein.We zouden hen graag welkom heten in 2009 voor een seminarie over de coördinatie, de organisatie en het praktisch beheer van de verenigingsnetwerken”.

Het samenwerkingsprogramma loopt tot 2012 en het doel bestaat erin te komen tot zelfbeheer. ”Dat valt geleidelijk in de juiste plooien in Marokko. Wij proberen het proces vooruit te helpen”, vertelt Saïd Benallel. ”En indien mogelijk gaan we na 2012 door!”.

Dit project zal worden voorgesteld tijdens het Oxfam-ontbijt.
 

Oxfam-ontbijt

Degustatie van producten uit eerlijke handel. Tentoonstelling en verkoop van producten van Noord-Zuidverenigingen.

Op 23/11 van 7.30 tot 12 uur in het Penthouse.