17/09

Autoloze zondag

Op 17 september 2023 is het weer Autoloze Zondag. Zoals elk jaar zal het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de grootste autovrije zone van Europa zijn. Van 9u30 tot 19 uur wordt het een rustige, aangename, stille stad. Opnieuw een buitenkans om je hoofdstad te (her)ontdekken, zonder drukte om je heen.

 

Wie mag er toch rijden in de stad?

De Autoloze Zondag geldt voor iedereen, behalve voor het openbaar vervoer, taxi’s, bussen, hulp- en ordediensten, gehandicapten met een kaart of houders van een pasje en het diplomatiek korps. De maximumsnelheid is overal beperkt tot 30 km/u.

Wanneer is het gewest ‘afgesloten’?

Van 9u30 tot 19u. Het afsluiten en heropenen van de toegangen tot het gewest en de tunnels gebeurt geleidelijk. Er kan dus ook verkeershinder zijn buiten deze uren. Ten gevolge van activiteiten en feesten kunnen de straten in bepaalde wijken ook langer afgesloten zijn. Haast je voor 19u dus niet naar de toegangswegen tot Brussel en dit om files en veiligheidsproblemen te voorkomen.

Zelfs op Autoloze Zondag rijden bepaalde wagens

Een ongeluk is snel gebeurd. Leef zeker op autoloze zondag ook het verkeersreglement na. Gebruik in geen geval de tunnels. Hou op de fiets rekening met de verkeerslichten, de rijrichting en de voorrangsregels. Let ook op je kinderen, wandelen doe je best op het voetpad.

 

Aanvraagformulier doorgangsbewijs

 

 

MOBILITEITSDORP

Het mobiliteitsdorp komt wordt opgezet in de Emile Idiersstraat en rond het Gemeentehuis. We vinden er de vertrouwde stands, zoals die van de Mobiliteitsdienst, maar ook heel wat animatie voor kinderen met een fietsrijcursus, een inleiding tot fietsreparatie, koetsrit, een fietsverkoop en zelfs skatepark. Genoeg om je de hele dag te vermaken.

Toegankelijk tussen 11:00 en 18:00.

 

Fietsverkoop 

Als u een tweedehandsfiets wilt kopen of verkopen, bent u in het Mobiliteitsdorp van de gemeente Oudergem aan het juiste adres!

Gedurende de hele autovrije dag kunt u uw fiets inleveren bij het "rommelmarkt"-gedeelte van het dorp. Een gastheer zal u verwelkomen. U bepaalt uw eigen prijs. Als iemand geïnteresseerd is, zal onze gastheer contact met u opnemen om de verkoop al dan niet af te ronden.

 

Animaties

  • Ballon beeldhouwer op stelten: 14 tot 14.40 - 15 tot 15.40 - 16 tot 16.40
  • Bubbel: 13.30 tot 14.00 - 14.30 tot 15.00 - 15.30 tot 16.00 - 16.30 tot 17.00
  • Grimage: 13.30 tot 17.30 (met 2 pauzes van 30 min)
  • Goochelaar: 13.30 tot 14.30  - 15.00 tot 16.00  - 16.30 tot 17.30 
  • Inleiding tot de circuskunsten
  • Springkasteel : 11 tot 18 
  • Skatepark : 11 tot 18 
  • Inleiding tot het fietsen voor kinderen: namiddag

 

Stands

  • Geschiedkundige kring van de gemeente Oudergem
  • Dienst mobiliteit van de gemeente
  • Openbare netheid
  • Rode Kruis

 

Wedstrijd

De gemeente Oudergem schrijft een grote wedstrijd uit om meer te weten te komen over de gemeente. Bij de stand van Mobiliteit zal een gratis formulier beschikbaar zijn waarmee u wordt uitgenodigd voor een rondleiding, waar u vragen zullen worden gesteld. Bij uw terugkeer in het Mobiliteitsdorp hoeft u het alleen maar in de daarvoor bestemde stembus te deponeren. De trekking uit de juiste antwoorden vindt plaats om 17.00 uur. De winnaar ontvangt een cheque van 100 euro, te besteden in een van de restaurants in de gemeente Oudergem.