orgue

18/05 au 09/06

Festival Oudergem – Sint-Anna : Inwijding van het Henri Vermeersch-orgel (1870)

In het hart van de Sint-Annakerk ligt een tijdloze muzikale schat: het orgel van de grote orgelbouwer Henri Vermeersch. Het werd speciaal voor deze kerk ontworpen in 1870 en belichaamt de perfecte harmonie tussen muzikale kunst en sacrale architectuur. Dit orgel, dat in 2005 geklasseerd werd om dit zeldzame instrument in  romantische stijl met een neoklassieke kast te bewaren, blijft op deze manier trouw aan zijn erfgoed.

De restauratiewerken werden in 2021 in opdracht van de gemeente Oudergem aangevat door de orgelfabriek Schumacher van Eupen. Het restauratieproject werd bedacht door organist François Houtart, in samenspraak met de regionale administratie belast met de bescherming van het erfgoed.

Van 18/05 tot 09/06 wordt de restauratie gevierd met een festival dat u de kans biedt om u onder te dompelen in de magie van zijn tijdloze muziek.

Programma

Zaterdag 18/05 :

  • 11u00: Zegening van het orgel (Vocaal kwartet met Matthys Perreaux), georganiseerd door de Sint-Anna-Parochie (Gratis)
  • 15u30: Openingsconcert - François Houtart, orgel - Gratis – 250 plaatsen max.– Reservatie via www.organum-novum.org

Vrijdag 24/05 en Zaterdag 25/05 :

  • 20u00: Koor en orgel (Camerata vocale / Kateřina Blížkovská, koorleider / Barbara Cornet, organist) - 12€ tarief studenten | 20€ klassieke toegang | 30€ tickets mecenas (plaats vooraan ) - Reservatie via www.cameratavocale.eu

Zondag 02/06 :

  • 16u30: Hedendaagse muziek – Cello- en orgelconcert (Nicolas Deletaille, cello / Sabine Lawalrée, François Houtart, orgel) -  Gratis – Reservatie via www.organum-novum.org

Vrijdag 07/06 :

  • 20u00: Concert van de Brusselse organisten (Arnaud Van de Cauter, Danielle Piana, Madeleine Cordez, Raphaël Wiltgen, Guy Van Waas, François Houtart, Philippe Verkaeren) - 15 € - Reservatie via www.organum-novum.org

Zaterdag 08/06 :

  • 10u30 & 14u30: begeleide rondleidingen van barokke en romantische orgels - Gratis- 40 plaatsen/rondleidingen – Reservatie via www.organum-novum.org
  • 20u00: liedjes uit de Baltische landen en het noorden  (Serenata vocale, David Navarro-Turres, muzikaal leider / Eglė Venslovaitytė - Navarro, viool / Maria Vekilova, orgel)
    15 € -  Reservatie via www.davidnavarroturres.com

Het project wordt ondersteund door Organum Novum vzw, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Sint-Anna-Parochie en de « Cercle d’Histoire d’Oudergem ».

 

Artikel uit de Oudergemnaar 128

Het kerkorgel van de Sint-Annakerk is terug in Oudergem

Verschillende inhuldigingsconcerten gepland vanaf 18 mei

Met veel geduld en doorzettingsvermogen werd dit langetermijnproject tot een goed einde gebracht. Alles bij elkaar heeft de renovatie van het beschermde orgel in de Sint-Annakerk bijna 10 jaar geduurd. Het werd gedemonteerd, naar een werkplaats gebracht en opgeknapt. Nu werd het teruggezet en geharmoniseerd, en half mei wordt het ingehuldigd. Er zijn verschillende concerten gepland.

Op papier lijkt het renoveren van een orgel misschien eenvoudig, maar in de praktijk heeft het heel wat voeten in de aarde. "Door zijn omvang, kwetsbaarheid en erfgoedwaarde moesten we alle voorzorgsmaatregelen nemen", aldus de dienst Stedenbouw. "Zo duurde het meerdere weken om het orgel te demonteren en weer in elkaar te zetten." Dit mechanische orgel in neoklassieke stijl werd in 1870 gebouwd door orgelbouwer Henri Vermeersch. Het is als enige geklasseerde eigendom van het gemeentebestuur emblematisch voor Oudergem, maar toch weinig bekend.

De festiviteiten voor de inhuldiging beginnen op 18 mei met een liturgische zegening en een concert.

Op 8 juni kun je het orgel ook bewonderen met uitleg door een gids. Daarna is een reeks concerten gepland om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van dit juweel van de gemeente, dat ook ter beschikking zal worden gesteld van de muziekacademie.