Alle news
Dierenwelzijn, een prioriteit voor Europa

02/05

Dierenwelzijn, een prioriteit voor Europa

Dierenwelzijnsexperts kwamen op 29 januari in Brussel bijeen voor het evenement "Call to Care for Animal Welfare". Op de agenda: de voortgang van de Europese wetgeving op dit gebied.

De deelnemers maakten van de gelegenheid gebruik om de belangrijkste dierenwelzijnskwesties in de EU te bespreken en riepen op tot een grondiger herziening van het huidige wetgevingskader.

EU-beleid inzake dierenwelzijn: Belgische context en prioriteiten

De Europese Commissie promoot dierenwelzijn al meer dan 40 jaar. Afgelopen december stelde ze een herziening voor van de EU-regels voor de bescherming van dieren tijdens het transport en nieuwe regels voor het welzijn en de traceerbaarheid van honden en katten.

In het jaar waarin de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (WOAH) haar honderdjarig bestaan viert, zal het Belgische voorzitterschap prioriteit geven aan diergezondheid en ziektepreventie als onderdeel van het "One Health"-initiatief. Bioveiligheid en vaccinatie blijken twee cruciale elementen te zijn in het voorkomen van dierepidemieën en de daaropvolgende massaslachting van dieren als beheersingsmiddel.

Het Belgische voorzitterschap zet zich ook in voor een wetgevend kader voor dierenwelzijn dat beter is aangepast aan de groeiende verwachtingen van de samenleving, ethische overwegingen en de nieuwste wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen, en dat tegelijkertijd de duurzaamheidsuitdagingen aangaat.

Bezoek deze pagina voor meer informatie over de Belgische prioriteiten op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn.

Dierenwelzijn in Brussel

Sinds 1 januari 2015 is Leefmilieu Brussel de bevoegde autoriteit voor dierenwelzijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Er werd een Brusselse Raad voor Dierenwelzijn opgericht om advies en expertise te verstrekken aan de Brusselse autoriteiten, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen over dierenwelzijnskwesties.

De dienst Dierenwelzijn van Leefmilieu Brussel lanceerde in mei 2023 de derde fase van het project Animal Welfare Initiatives Brussels (AWI-BRU). Dit initiatief beoogt de coördinatie van dierenwelzijnsinitiatieven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en loopt tot 30 april 2024.

Contactpunt

Hebt u vragen over dierenwelzijn in Brussel? Stuur een e-mail naar bienetreanimal@environnement.brussels

 

https://leefmilieu.brussels/burgers/news/2024/dierenwelzijn-een-prioriteit-voor-europa