Alle news

03/03

Een nieuwe mobiele commandopost voor de politiezone

 

De “Command Car” in gebruik genomen

De politiezone heeft pas een gloednieuw, bijzonder goed uitgerust voertuig aangeschaft, speciaal bedoeld om grote evenementen in goede banen te leiden. Het is intussen operationeel.

De "command-car" is wit met blauwe en fluogele strepen en heeft dus zeer veel weg van een klassiek grote politiebus. Het verschil zit in de details!

"Het dak van het voertuig is uitgerust met een 360 graden telescopische camera die kan inzoomen op potentiële onruststokers midden in de menigte", verklaart Jérôme Bertin, commissaris van de politiezone. "Het heeft tegelijk in real time toegang tot alle bewakingscamera's in de zone en maakt het dus mogelijk alle politieactoren vanaf één plaats te coördineren." Deze mobiele crisiscel is qua energie vrijwel autonoom en kan verbinding maken met alle communicatiekanalen, wifi uiteraard, maar ook het prioritaire netwerk ASTRID. Het voertuig zal ingezet kunnen worden bij grote crisissituaties of bij een ramp. "Het zal ook zijn diensten bewijzen voor buurtacties van de politie of tijdens feesten en sportmanifestaties.

We denken ook dat andere zones het zullen willen lenen."

Dit technologische pareltje heeft 180.000 euro gekost, maar dat "moet men zien als een investering die wordt afgeschreven over 25 jaar, de leeftijd van onze oude commandowagen die het eind van zijn levensduur had bereikt."