Alle news
Projectoproep: Playcation

03/05

Projectoproep: Playcation

Help jij volgende zomer mee om de Brusselse ketjes te laten sporten, spelen en ravotten? Schrijf in op de projectoproep. En kom vooraf naar ons netwerkmoment.

Doel van de oproep

Ben jij een expert in vrij en niet-begeleid spelen en bewegen? En heb je zin om in Brussel aan de slag te gaan? Dan ben je de geknipte kandidaat als projecthouder!
Want de Vlaamse Gemeenschapscommissie wil speel- en sportimpulsen in de publieke en semipublieke ruimte aanmoedigen. Voor kinderen, jongeren èn volwassenen. 

Vrij spelen betekent dat het kind of de volwassene zelf bepaalt wat het doet en waarop het reageert. Speelruimtes of spelprikkels zetten aan om creatieve, sociale, zintuigelijke of motorische ervaringen op te doen of de natuur te beleven. Het eigen initiatief en de fantasie worden aangesproken. 

Wie kan projecthouder zijn?

  • elke natuurlijke persoon
  • een feitelijke vereniging of vzw. 

Wat van belang is: je hebt expertise rond vrij spelen, bouwen of bewegen. Expertise in bijvoorbeeld speelruimten aanleggen, een bouw- of natuurspeelplaats begeleiden, kennis van participatieve processen die aanzetten tot spelen of bewegen, …  Deze expertise blijkt uit je cv of portfolio.

Een project is: 

  • Elke activiteit die niet behoort tot de normale of regelmatige werking, die als buitengewoon, uitzonderlijk, vernieuwend of experimenteel kan worden omschreven en beperkt is in tijd.
  • Het zijn bijvoorbeeld speelruimtes die de inrichting of het grondplan van een ruimte wijzigen of vrij spel mogelijk maken. Of spel- en beweegprikkels die eventueel aan een bestaande ruimte materialen, vormen of activiteiten toevoegen om vrij en niet-begeleid te kunnen spelen en bewegen.

Een projecthouder: 

  • dient een project in en vraagt de subsidie aan
  • draagt finaal de eindverantwoordelijkheid om het project te realiseren.

Wie speelt nog een rol in een project?

  • Een lokale partner betrekt het publiek uit de wijk bij het project, voor of minstens tijdens een deel van de zomervakantie, communiceert hierover op lokaal niveau en ondersteunt de projecthouder bij de uitvoering. Die lokale partner kan bijvoorbeeld een jeugdwerking, gemeenschapscentrum, gemeentelijke dienst, wijkcomité zijn.
  • De VGC en het gemeentebestuur creëren het kader waarbinnen een project tot stand komt. De VGC creëert het subsidiekader; het gemeentebestuur zorgt voor alle lokale vergunningen.

Hoe vraag je een subsidie aan?

Vanaf dinsdag 30 januari 2024 kan je een subsidieaanvraag indienen via het digitale subsidieloket. In het subsidieloket vind je dan alle info, inclusief het subsidiereglement, over deze oproep. Een subsidie aanvragen kan tot zondag 25 februari 2024.

Vraag je als organisatie een subsidie aan, registreer je dan tijdig in het digitale subsidieloket. Vraag je als individu een subsidie aan, controleer dan vooraf of je toegang hebt via een EID, token of It'sMe.

Praktische informatie