affiche maux bleus

20/02

Maux bleus

“Maux bleus” is een krachtig toneelstuk dat je aan het denken zet over huiselijk geweld en de ervaringen van mishandelde vrouwen.

Het wordt verteld door een groep vrouwen, waarvan de meesten, te maken hebben gehad met huiselijk geweld en psychologische mishandeling.

Als woordvoerdsters en overlevende strijders, getuigen ze voor al diegenen die dat niet meer kunnen. Ze vertellen ons over de greep, het geweld, het zwijgen, de ontsnapping en de wedergeboorte.

In België is naar schatting één vrouw op vier slachtoffer van fysiek en/of seksueel geweld in haar relatie. Maux bleus is een antwoord op het feit dat de stemmen van vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld onzichtbaar zijn in de publieke sfeer, en geeft hen de kans om het zwijgen te doorbreken en hun eigen stem op het podium te brengen.

Praktische informatie

  • Toneelstuk in het frans
  • Gratis
  • Dinsdag 20 februari 2024 om 14.00 en 19.00 uur
  • In het Cultureel Centrum van Oudergem - 183, Vorstlaan, 1160 Oudergem (Tram 8 halte " Vorstrondpunt" of gratis ondergrondse parking beschikbaar in de Idiersstraat nr. 14)
  • Duur: 60 min. gevolgd door een debat
  • Inschrijven is gratis maar reserveren is verplicht via https://www.oudergem.be/mauxbleus

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Melissa Goedgezelschap via: mgoedgezelschap@oudergem.brussels

Presentatie

“ls het al donker? Ik kan me niet herinneren dat ik een dutje heb gedaan, maar ik heb echt overal pijn. Mijn kaak doet echt pijn. Tegen de tijd dat ik me oriënteer, Zit ik op bed. Op de schouders is mijn pyjama is helemaal gescheurd. Toen drong het tot me door. Ik weet niet waarom, ik zal nooit weten waarom hij schreeuwde en me duwde, een keer en nog een keer... Ik herinner me de pijn, de geuren, het geschreeuw, mijn hart klopte zo hard dat ik er misselijk van werd. Hoe ben ik hier gekomen? Ik sluit mijn ogen, klamp me vast aan de realiteit en doe een stap terug in dit verhaal, mijn verhaal maar ook het verhaal van miljoenen andere vrouwen."

Maux Bleus is een collectieve creatie door de groep "Les chanceuses" van  de VZW Solidarité Femmes (opvanghuis voor mishandelde vrouwen en vereniging die vrouwen ondersteunt die het slachtoffer zijn van geweld) in samenwerking met het Théâtre des Rues.

 

Een initiatief van de diensten preventie van de gemeente Oudergem, Ukkel en Watermaal-Bosvoorde met de Politiezone van Marlow , in het kader van het project om huiselijk geweld tegen te gaan.