Nieuws

Terug naar news

160 bijkomende plaatsen in “Les Marronniers"

Het is zo ver! De leerlingen van de school “Les Marronniers” hebben hun intrek genomen in hun nieuwe school! 160 extra plaatsen in een nieuw gebouw dat de hoogste milieunormen respecteert. Interactieve schoolborden, aangepast meubilair, geluidsdichte lokalen... Voor de directrice, Dominique Gravy, gaat dit nieuwe gebouw alles veranderen. " Omdat een schoolgebouw ook een volwaardig educatief hulpmiddel is".

Een jaar! Dat is de recordtijd nodig voor het optrekken van het nieuwe schoolgebouw van “Les Marronniers”. Een gebouw ontworpen volgens de normen die aanleunen bij de bouw van passieve constructies met een groen dak, terugwinnen van regenwater, verwarming van topkwaliteit, enz.

"De moderne architectuur maakt het mogelijk om het oorspronkelijke schoolgebouw te herwaarderen, want het zal in de loop van de komende twee jaar ook worden gerenoveerd", aldus de waarnemende burgemeester. Elk lokaal is ontworpen ten bate van de pedagogiek, het sanitaire gedeelte met collectieve en op maat van de kleuters gemaakte fonteinen, inbegrepen. "Al het meubilair is gloednieuw," lacht de directrice. " De klaslokalen van het basisonderwijs zijn uitgerust met interactieve schoolborden. Alle lokalen zijn ruim en we hebben nu een leuk lerarenlokaal. Voor de kinderen en voor de leerkrachten, betekent zich ontwikkelen in een dergelijke omgeving, een grote verandering. Niet alleen wat het comfort betreft maar ook het onderwijs".                    

Een grote kamer voor een dutje, twee eetzalen, twee ultramoderne keukens, een kinderdagverblijf... Door de nieuwe infrastructuur kan er ook ruimte worden vrijgemaakt in het oude gebouw. Er worden twee klaslokalen gerecupereerd en één lokaal zal specifiek worden besteed aan psychomotoriek.

Deze uitbreiding maakt het mogelijk om de capaciteit van de instelling enorm te verhogen: van 240 naar 400 plaatsen met 12 klassen in de basisschool en 8 klassen in de kleuterschool. "We zullen de 6 nieuwe klassen van het basisonderwijs geleidelijk aan openen, één per jaar, en daarbij de inschrijvingen van Oudergemnaren bevoorrechten", zegt de schepen van Onderwijs.

"In 15 jaar is het aantal leerlingen in Oudergem gestegen met 26 %", verklaart de burgemeester.

“Met dit nieuwe gebouw, kunnen we positief blijven reageren op de vele inschrijvingsaanvragen”. Met 24 scholen, waaronder 4 gemeentescholen, is Oudergem één van de gemeenten in België die het best beantwoorden aan de vraag naar onderwijs

 

11,7 miljoen in 10 jaar

Uitbreiding van de Blankedelleschool in 2006, heropbouw van de kleuterklassen “Souverain” in 2011, de uitbreiding van “Les Marronniers” in 2016. In 10 jaar heeft de stad 11,7 miljoen geïnvesteerd in schoolgebouwen en het aantal beschikbare plaatsen verhoogd met 40%.

"Door het renoveren van al onze scholen en door een innovatieve aanpak van het onderwijs, anticipeert Oudergem op de demografische groei en bevordert het buurtgevoel", merkt de burgemeester op. “Het is duidelijk: een goede school dicht bij huis zal meer en meer van cruciaal belang zijn voor onze levenskwaliteit”.