Alle news

26/04

Apenpokken : vaccinatie

De vaccinatie is mogelijk in twee verschillende gevallen. In beide gevallen moet aan bepaalde voorwaarden voldaan worden om het vaccin te kunnen krijgen.

1e geval: vaccinatie na contact met het virus

  1. Alle contacten met een zeer hoog risico binnen de 4 dagen na blootstelling aan het virus om infectie te voorkomen
  2. Contacten met een zeer hoog risico die anders een ernstig infectierisico lopen (mensen met immuundeficiëntie, zwangere vrouwen), tot 14 dagen na blootstelling, om de ernst van de mogelijke infectie te verminderen
  3. Contacten met een hoog risico die anders een ernstig infectierisico lopen (mensen met immuundeficiëntie, zwangere vrouwen), bij voorkeur binnen 4 dagen na blootstelling, tot maximaal 14 dagen.

2e geval: preventieve vaccinatie (vóór contact met het virus)

  1. Mensen met ernstige immunodeficiëntie die een groot risico lopen om besmet te worden met het apenpokkenvirus
  2. Mannelijke en transgender sekswerkers
  3. Mannen die seks hebben met mannen (MSM), die seropositief zijn of die een HIV-PrEP therapie krijgen, en die in het afgelopen jaar minstens twee SOA's hebben gehad, op verschillende tijdstippen. Deze doelgroep zal in de praktijk worden vastgesteld door de HIV-referentiecentra.
  4. Laboratoriumpersoneel dat met culturen van het apenpokkenvirus omgaat

De beslissing om vaccinatie aan te bieden wordt genomen op basis van een individuele beoordeling door de vaccinerende arts volgens de bovenstaande criteria.

Bovendien worden personen die al tegen de pokken gevaccineerd zijn niet opnieuw gevaccineerd (behalve in gevallen van immunodeficiëntie), en personen die eerder met de apenpokken besmet zijn geweest worden ook niet gevaccineerd.

 

Waar zich laten vaccineren?

In Brussel is de vaccinatie momenteel beschikbaar in UMC Sint-Pieter, UZ Brussel, Universitair ziekenhuis Saint-Luc en Erasmus.

Er is momenteel geen vaccin dat specifiek gericht is tegen de apenpokken in de EU/EER. Een vaccinatie tegen de pokken geeft  echter kruisbescherming tegen de apenpokken.

 

Infos