Alle news

29/04

Bruxelles plante, Brussel plant!

Brussel Mobiliteit lanceert een ideeënoproep om Brussel samen met de Brusselaars te vergroenen en te ontharden.

Met 4.000 ha groen behoort het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tot de groenste steden van Europa. De groene ruimte is echter niet eerlijk verdeeld: de meest centraal gelegen en dichtst bevolkte buurten zijn het meest verhard. Omdat elke vierkante meter telt, lanceert Brussel Mobiliteit een ideeënoproep om de straten en pleinen in het gewest te vergroenen en te ontharden, op aangeven van de Brusselaars zelf.

In het licht van de klimaatverandering zijn dringend maatregelen nodig in de strijd tegen de hitte, de droogte en regenwaterpieken in de stad. Bomen en planten brengen natuurlijke verkoeling, meer biodiversiteit en een betere levenskwaliteit en ontharding zorgt voor een betere infiltratie van het regenwater. Daarom plant Brussel Mobiliteit jaarlijks tussen 1.000 en 2.000 bomen en worden duizenden vierkante meter onthard. Toch is nog steeds 40% van de open ruimte verhard, het potentieel voor ontharding en beplanting is dus enorm.

Brussel Mobiliteit wil de Brusselaar graag betrekken bij die oefening via een ideeënoproep. Heeft u een link met een bepaalde wijk? Formuleer een idee om het gewest te vergroenen en te ontharden en zo de openbare ruimte van morgen mee te bedenken.

Welke ideeën komen in aanmerking?

  1. De aanleg van een stadstuin langs een plein, rond een boom, op de stoep of op een parkeerplaats, al dan niet met straatmeubilair.
  2. De aanleg of het versterken van een groen netwerk langs een wandel- of fietspad om dat meteen ook veiliger en aangenamer te maken.
  3. De wegbekleding van een straat, stoep of parkeerplaats of een gevel vergroenen of de kwaliteit van de bestaande planten verbeteren.
  4. De aanleg van een regentuin.
  5. Diervriendelijke elementen zoals nestkastjes, voederstroken of doorgangen plaatsen.

Voorstellen kunnen ingestuurd worden tot 29 februari 2024. In maart en april worden alle ideeën getoetst aan de selectiecriteria zodat de jury in mei een selectie kan maken. Vanaf de herfst zal dan werk gemaakt worden van de uitvoering.

Het volledige reglement van deze ideeënoproep vindt u hier:

Het artikel op Brussel Mobiliteit website: