Alle news

29/04

Dit weekend wordt er gestrooid

 

De winterdienst van Brussel Mobiliteit volgt nauwgezet de evolutie van het weer. Indien nodig, wordt er gestrooid om de veiligheid van de weggebruikers te verzekeren.

Strooien, hoe gaat dat in zijn werk?  

De Wegendienst van Brussel Mobiliteit volgt dagelijks de weersvoorspellingen op de voet op. Wanneer slecht weer voorspeld wordt, treedt de dienst in actie. Er wordt dan preventief gestrooid, voornamelijk 's nachts .

Wanneer het sneeuwt of vriest, rijden de strooiwagens ook overdag uit om opnieuw te strooien of om op specifieke vragen in te spelen, bijvoorbeeld van de politie (glad wegdek...).  

Een volledige strooibeurt  houdt in dat 850 kilometer wegen (17 circuits) behandeld worden. Daarvoor is  85 ton zout nodig. Brussel Mobiliteit strooit op de gewestwegen: grote assen, belangrijke kruispunten, tunnels en viaducten... Het doorgaand verkeer zorgt er vervolgens voor dat de sneeuw zich met het zout mengt, waardoor hij smelt. Bij hevige sneeuwval of wanneer er weinig voertuigen op de baan zijn, zal het langer duren eer de sneeuw gesmolten is.

 

Enkele tips voor de weggebruikers


  • Voor automobilisten

Doe voor je vertrekt antivriesmiddel bij de ruitenwisservloeistof en controleer de banden (winterbanden, bandenspanning) en de werking van de batterij, de ontsteking, de achterruitverwarming en de verwarming.

Matig je snelheid op de baan, houd afstand en verleen altijd voorrang aan de strooiwagens en sneeuwruimers. Let op voor ijsplekken, bepaalde weggedeeltes, vooral op bruggen en viaducten, koelen sneller af en zijn dus gevoelige plaatsen.

  • Voor fietsers

Controleer de verlichting. De fietspaden worden sneeuwvrij gemaakt tijdens en na de buien, onmiddellijk na een bui is het mogelijk dat je in de sneeuw moet rijden. Let goed op aan kruispunten en het begin van de fietspaden.

  • Voor voetgangers

Wees zo zichtbaar mogelijk. Draag lichte kleuren of reflecterende accessoires en aangepaste schoenen.

 

Info :