Alle news

26/04

De gemeente Oudergem versterkt haar arsenaal tegen het illegaal parkeren van gedeelde voertuigen

Sinds hun intrede op de Brusselse voetpaden worden zelfscooters beklaagd door voetgangers. Vaak overal achtergelaten en bewegend in de wind, verrommelen ze de openbare ruimte. Dit is een grote bron van ergernis voor andere gebruikers van de trottoirs, die soms in en uit moeten wijken voor de scooters die hier en daar worden achtergelaten.

Geconfronteerd met dit verschijnsel stellen de gemeenteambtenaren op basis van ons algemeen politiereglement (artikel 55, §§ 1 en 8 en 56) processen-verbaal op tegen gebruikers en verhuurbedrijven. Op elk voertuig dat onze regels overtreedt, worden stickers geplakt.

Illustration trottinette

Helaas moeten we constateren dat deze bekeuring niet voldoende is om het verschijnsel een halt toe te roepen. Gebruikers blijven hun voertuigen overal achterlaten, zonder op de andere gebruikers te letten.

De gemeente Oudergem rekende dus op de uitvoering van de gewestelijke ordonnantie van maart 2022, die het mogelijk zou maken het parkeren te verbieden, het gebruik van in overleg met de exploitanten bepaalde drop-zones verplicht te stellen of het parkeren toe te staan met inachtneming van de wegcode. In de verordening is ook bepaald dat exploitanten de snelheid van voertuigen moeten beperken tot 25 km/u en dat perrons 12 uur de tijd moeten hebben om een voertuig dat op de verkeerde plaats geparkeerd staat, te verwijderen.

De uitvoering van deze verordening is echter zeer tijdrovend. De gemeente Oudergem heeft daarom beslist haar arsenaal tegen het illegaal parkeren van gedeelde voertuigen te versterken door specifieke parkeerzones op haar grondgebied in te stellen. De locaties zullen worden vastgesteld op basis van de gebieden waar de voertuigen geconcentreerd zijn en de bevindingen van de gemeenteambtenaren. Een gemeentelijke verordening die dit besluit bekrachtigt, zal aan het begin van het schooljaar 2022 ter goedkeuring aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

De gemeente Oudergem moedigt het gebruik van gedeelde vervoermiddelen aan, maar dat betekent niet dat iedereen ze kan laten staan waar hij wil. Wij leven in een gemeenschap en elke burger heeft een cruciale rol te spelen in het respecteren van anderen, vooral voetgangers.

 

illustration trottinette