Alle news
Het koude weer is terug: hoe beheert u thuis de verwarming op een correcte manier?

30/04

Het koude weer is terug: hoe beheert u thuis de verwarming op een correcte manier?

In 2022 hebben de Belgen 8% minder energie verbruikt dan in 2021, volgens cijfers van de FOD Economie . Ten koste van het comfort? Niet noodzakelijk! Nu de radiatoren weer gaan functioneren, geeft Homegrade u een reeks tips om uw verbruik aan uw behoeften aan te passen en zo de energiefactuur te verlagen.

Uw verwarmingssysteem correct regelen is vooral een kwestie van de juiste instellingen. Afhankelijk van de bezetting van de woning, zullen uw behoeften tijdens de dag variëren. In een woonkamer kan een comfortabele temperatuur bijvoorbeeld rond de 19°C liggen. In de badkamer verhogen we de thermometer liefst tot 20-22°C. In de slaapkamer daarentegen kan een temperatuur van 16°C voldoende zijn, op voorwaarde dat u het niet te koud heeft.

Maak onderscheid tussen thermostaten en thermostatische kranen

De meeste woningen in Brussel hebben een centraal verwarmingssysteem. Om het verbruik zo goed mogelijk op uw behoeften af te stemmen en het systeem te regelen, moet u een thermostaat en thermostatische kranen installeren en regelen.

De thermostaat bestuurt de verwarmingsketel. Hij bepaalt of de ketel ingeschakeld moet worden, op basis van de temperatuur die gemeten wordt in de kamer waar hij zich bevindt en het tijdschema van de huishouding. De thermostaat moet in de belangrijkste kamer en uit de buurt van een warmtebron (kachel, radiator of raam dat aan de zon is blootgesteld) worden geplaatst. Als de thermostaat goed is ingesteld, verdient deze zichzelf binnen een jaar terug in vergelijking met een slecht afgesteld systeem. De programmeerbare thermostaat voor 7 dagen is in Brussel verplicht voor nieuwe installaties.

Thermostatische kranen regelen de radiatoren per kamer. Deze "radiatorschakelaars" bepalen of de radiatoren geopend moeten worden, afhankelijk van de temperatuur in elke kamer. Van de 5 waarden voor een kraan komt niveau 1 overeen met 12°C, niveau 2 met 16°C en zo verder tot niveau 5, d.w.z. een maximale opening die overeenkomt met 28°C. 

Een logeerkamer kan op een temperatuur van 14 tot 15°C blijven met de kraan tussen 1 en 2. De kraan in de badkamer wordt bijvoorbeeld op 4 ingesteld. En in de woonkamer?  Homegrade adviseert om de kranen zo ver mogelijk open te zetten, zodat de thermostaat de ketel kan uitschakelen zodra het doel is bereikt. Als de kraan op 2 (16°C) staat, maar de thermostaat op 20°C, zal dit inderdaad problemen opleveren. De radiator zal bij 16°C sluiten en de ketel zal niet uitschakelen omdat hij nooit de gewenste temperatuur bereikt heeft.

In de appartementen in mede-eigendom zijn er vaak collectieve verwarmingsketels, maar is er geen directe toegang tot de thermostaat. Geen paniek, er is een minder tijdrovende oplossing dan meerdere keren per dag langs uw radiatoren gaan: de slimme thermostatische kranen. Met uw smartphone programmeert u het openen en sluiten van uw kranen en de temperatuur, kamer per kamer.

Thermische inertie

Wanneer u de verwarming aanzet, bereikt uw kamer niet meteen de gewenste temperatuur, wat heel logisch is. Maar men vergeet dat de situatie andersom ook zo is. Wanneer u de thermostaat uitzet of de temperatuur verlaagt, schakelt de ketel wel uit, maar blijven de radiatoren nog even warm. Dit heet thermische inertie.

De tip van Homegrade: stel met behulp van de thermostaat uw ketel zo in dat hij ongeveer 30 minuten voor het tijdstip waarop u de ideale temperatuur wil hebben, wordt ingeschakeld, maar ook dat hij 30 minuten voordat u weggaat, wordt uitgeschakeld. Pas deze tijd wel aan de werkelijke inertie van uw woning aan. U zal het verschil niet merken, maar uw portemonnee wel!

En ‘s nachts en tijdens vakantieperiodes?

‘s Nachts is het niet nodig om uw leefruimtes op 19°C te houden. Een temperatuur tussen 16 en 17°C is ideaal om elk risico op condensatie te voorkomen. Maar neem ook de tijd om uw woning te analyseren: als er geen tekenen van condensatie zichtbaar zijn, probeer dan een graadje lager!

Gaat u op vakantie? Houd de temperatuur op 12 tot 14°C. Als u uw ketel helemaal uitschakelt, bestaat het risico op condensatie of vorst.

Nee, er is geen overmatig verbruik bij het opnieuw inschakelen

Het is tijd om een einde te maken aan de stadslegende dat het opnieuw opstarten van een verwarmingsketel leidt tot overmatig verbruik en dus hoge kosten. Het duurt 30 minuten tot 1 uur om uw woning weer op temperatuur te brengen, en u hebt geld bespaard tijdens de periode dat de ketel was uitgeschakeld.

Homegrade geeft gratis advies aan Brusselaars over hun renovatieprojecten

Homegrade richt zich tot alle particulieren - eigenaars, mede-eigenaars en huurders - die de levenskwaliteit in hun woning willen verbeteren en de milieu-impact ervan willen verminderen. Het geeft gratis, persoonlijk, neutraal en onpartijdig advies en begeleiding bij tal van huisvestingsgerelateerde kwesties. Als bevoorrecht aanspreekpunt voor alle Brusselse renoveerders plaatst Homegrade zich als de hoofdrolspeler van RENOLUTION, de strategie voor de renovatie van de gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Contacteer Homegrade

Telefoon: 1810 of 02 219 40 60 (van dinsdag tot vrijdag van 10 u tot 12 u en van 14u tot 16 u)
Loket: Queteletplein 7 – 1210 Brussel (openingstijden te raadplegen op de website van Homegrade)
Online: www.homegrade.brussels

Voor meer info: brochure "Uw verwarmingssysteem verbeteren