Alle news
Laten we amfibieën beschermen!

29/04

Laten we amfibieën beschermen!

Van begin februari tot eind april trekken amfibieën (kikkers, padden, salamanders,…) naar vijvers om zich voort te planten.

Ze moeten wegen, fietspaden enz. oversteken en velen worden overreden door automobilisten, fietsers en joggers.

Om ze te beschermen grijpen vrijwilligers onder leiding van Natagora in. Helaas zijn er niet genoeg vrijwilligers en hebben ze uw hulp nodig!

Waaruit bestaat die hulp? We moeten de amfibieën die zich op de wegen en paden bevinden, verplaatsen. Dit gebeurt 's avonds. Je hebt een zaklamp, een grote emmer, een fluorescerend vest, handschoenen en een goed humeur nodig.

De migraties vinden vooral plaats bij zacht en vochtig weer. 

 

In Oudergem zijn de twee actieplaatsen de Rood Klooster en het Woluwepark. De ambtenaren van Leefmilieu Brussel zijn gemachtigd om de Rokloosterdreef en de Woluwelaan af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer van 1 februari tot 30 april 2024 tussen zonsondergang en zonsopgang op de avonden (en nachten) waarop de migratie van amfibieën het sterkst is:

  • In februari 2024 mogen deze routes worden afgesloten tussen 19.00 uur en 07.30 uur.
  • In maart 2024 mogen deze routes worden afgesloten tussen 20.30 uur en 7.30 uur.
  • In april 2024 mogen deze routes worden afgesloten tussen 20.30 en 07.30 uur.

Vrijwilliger?

Neem contact op met Nathalie Delattre voor de Rood Klooster (nd161857@gmail.com) en Brigitte Everling voor het Woluwepark (franck.everling@gmail.com). Alle hulp is welkom.