Nieuws

Terug naar news

Short food label succesvol : kwart van Oudergemse restaurants heeft label

 

In juni 2018 begon de gemeente samen te werken met culinair expert Éric Boschman om het label " Short Food Oudergem " te lanceren. Waarom? Focus op restaurateurs die inzetten op korte ketens In 10 maanden heeft bijna een kwart van de restaurants het label gekregen.

" Het concept is eenvoudig en staat open voor alle restaurants in Oudergem ", zegt de schepen van Lokale Economie. " Om het label te krijgen, moet het restaurant minstens 10 producten op zijn menu hebben staan die in België zijn geproduceerd of geteeld alsook een dessert of gerecht bieden waarvan de ingrediënten binnen een straal van 50 km rond Oudergem komen ".

Dit is zo bij Maza’j, Libanees restaurant aan de  Vorstlaan, één van de eerste met het label. " We werken zoveel mogelijk met lokale groenten en biozaden ", benadrukt chef-kok Joe Harika. " Om het label te krijgen, hebben we zelfs een gerecht ontwikkeld met één van de iconische producten uit Oudergem, daslook, dat perfect combineert met ons lamsvlees. Dit gerecht is zeer snel populair geworden ".

Hetzelfde verhaal bij "La Sœur du Patron ", Waversesteenweg, voorstander van korte ketens. " Momenteel werken we met asperges, witlof, rapen, radijzen, appelen en bloemkolen uit de buurt. En niet te vergeten eieren en kippen die rechtstreeks van lokale producenten komen. Een zeer, zeer korte keten dus ", zegt Carl Dos Santos, de eigenaar, geamuseerd. " En dan hebben we nog onze beroemde Burger Léonard die bijna volledig met lokale producten is samengesteld. Het is een burger op basis van eieren, een knipoog naar de vroegere "guinguette", aan het kruispunt, die enkel omeletten serveerde ".

We wijzen erop dat de restaurants met dit label een anti- verspillingsbeleid voeren en een doggybag aanbieden om etensresten mee naar huis te nemen. Een actuele lijst met restaurants die dit label dragen, is beschikbaar op de website van de gemeente. " We denken erover na om dit label uit te breiden naar zaken die een nulafvalbeleid voeren ", aldus de schepen.

 

www.oudergem.be/short-food