Alle news
Sterilisatie van zwerfkatten: Vrijwilligers gezocht!

29/04

Sterilisatie van zwerfkatten: Vrijwilligers gezocht!

 

Al enkele jaren is het steriliseren van katten een punt dat veel aandacht krijgt in de stedelijke ruimte van Brussel. Waarom? Omwille van de hinder natuurlijk, maar vooral omdat katten vaak en veel jongen krijgen.

"In vier jaar tijd kan één kattenpaar een nageslacht van meer dan 20.000 dieren voortbrengen", weet men bij de dienst Dierenwelzijn. "Naast de overlast vergroot deze enorme voortplanting de verspreiding van ziekten onder katten en huisdieren."

Om het fenomeen in te dijken rekent de gemeente op de burgerzin van de inwoners van Oudergem.

"De aanwezigheid van zwerfkatten signaleren is van groot belang, vooral als het gaat om dieren die geen inkeping in het oor hebben, wat erop wijst dat ze nog niet gesteriliseerd zijn." Een team van vrijwilligers komt dan het dier vangen en na de ingreep wordt het vrijgelaten op de plaats waar het werd gevangen.

"We zijn voortdurend op zoek naar vrijwilligers die ons helpen dieren op te sporen, te vangen of te voederen." In Oudergem mag men katten immers alleen voederen als men een voederkaart heeft. "Zo kunnen wij weten wie de mensen zijn die de dieren voederen, kunnen we samen met hen nagaan of ze zich aan de goede praktijken houden en er zeker van zijn dat de katten correct worden gevoerd en met zorg worden behandeld."