Alle news

03/05

Goed voor 300 leerlingen : 40 jaar Japanse school

 

De Japanse School viert dit jaar zijn 40e verjaardag maar het verhaal begon al in 1974 toen de gemeente met het Japanse ministerie van Onderwijs afsprak om een Japanese School of Brussels op te richten in  de  Mulderslaan. De school opende  officieel in 1979,  had direct succes en maakte van Oudergem de meest Japanse gemeente van België.

 

Het is een discreet gebouw, zelfs wat  mysterieus  en  uiteindelijk weten maar weinig Oudergemnaars wat er echt  achter de muren gebeurt. " Het is een vrij traditionele school, met 300 leerlingen van 6 tot 15 jaar ", aldus Nathalie Veriter, leerkracht Frans. " Er wordt strikt het programma gevolgd van het Japanse ministerie van Onderwijs, zo kan men aansluiten bij het schoolprogramma bij terugkeer naar Japan ". De leerlingen zijn immers bijna alleen kinderen van jonge Japanse expats die in Brussel als stafleden werken op basis van korte contracten.

 

Wat is dan het verschil tussen een Japanse en een Belgische school? " De algemene vakken lijken grotendeels op elkaar met uiteraard de focus op Japanse geschiedenis. Verder volgen Japanse leerlingen specifieke lessen zoals huishoudkunde, informatica en Japanse kalligrafie ". Sport neemt  ook een prominente plaats in het onderwijs in en wordt vanuit het oogpunt van teamgeest, wederzijdse hulp en uiteraard competitie benaderd. " De speelplaats is met een rubberlaag bedekt, een XL atletiekbaan in zekere zin ".

 

Japanners zijn cultureel gezien discreet, wat ze  niet  belet  om  te laten merken dat ze graag in Oudergem wonen. " De ouders van de leerlingen zijn blij met de lokale levenskwaliteit en vinden de Oudergemnaars erg gastvrij ", besluit Nathalie Veriter. " Bovendien durven almaar meer ouders hun kinderen inschrijven bij sportclubs, een beloning voor mij als leerkracht Frans en een sterk signaal van hun goede integratie ".