Gemeentelijk reglement in verband met de actie 'Opleiding voor het brevet van animator voor vakantiecentra voor jonge inwoners van Oudergem'

Artikel 1 - voorwerp

Binnen de beschikbare begrotingskredieten en volgens de voorwaarden in onderhavig reglement, verbindt het College van Burgemeester en Schepenen zich ertoe om de opleidingskosten te dekken die leiden tot het verkrijgen van het brevet van animator voor vakantiecentra voor jongeren onder de 25 jaar, gedomicilieerd op het grondgebied van de gemeente Oudergem.

Artikel 2 - begunstigde

De financiering van de opleidingskosten voor het verkrijgen van het brevet van animator voor vakantiecentra wordt toegekend met inachtneming van de volgende voorwaarden:

  • gedomicilieerd zijn in Oudergem;
  • minstens 16 jaar oud zijn op de eerste dag van de basiscursus en niet ouder dan 25 jaar;.

Artikel 3 - Verzekering

Tijdens de opleiding zijn de begunstigden verzekerd via de instelling die de opleiding verstrekt;

Tijdens de praktische stages die plaatsvinden in de vakantiecentra, georganiseerd door de Naschoolse activiteiten van Oudergem, vallen de stagiairs, net als elke gemeentelijke ambtenaar, onder de klassieke gemeentelijke verzekering.

Artikel 4 - Procedure

De kandidaturen worden geselecteerd op basis van de toewijzingscriteria, vermeld in artikel 5.

De kandidaten worden aangesteld bij meerderheid tijdens een vergadering tussen de drie gemeentelijke structuren (MJA, CEMPA en Buitenschoolse activiteiten). 

Indien het aantal aanvragen het beschikbare budget overstijgt, worden de aanvragen behandeld volgens hun datum van indiening.

Vragen waarop niet kon worden ingegaan, worden uitgesteld tot het volgende jaar.

Artikel 5 – gunningscriterium

De kandidaat moet:

  • gedomicilieerd zijn in Oudergem;
  • minstens 16 jaar oud zijn op de eerste dag van de basiscursus en niet ouder dan 25 jaar;.
  • in het bezit zijn van een blanco uittreksel uit het strafregister Model 596.2 (model afgegeven voor het uitoefenen van activiteiten die vallen onder opvoeding en begeleiding van minderjarigen);
  • zich ertoe verbinden de volledige opleiding te volgen bij de geselecteerde instelling tot het verkrijgen van het brevet van animator voor vakantiecentra;
  • beschikbaar zijn tijdens de opleidingsperiodes;
  • in staat zijn stage-uren te presteren in onze vakantiecentra;
  • blijk geven van interesse voor de functie van animator.

ARTIKEL 6 - Stagevoorwaarden

De opleiding tot animator van een vakantiecentrum omvat minstens 150 uur werkervaring gespreid over verschillende periodes. De begunstigde verbindt er zich toe de eerste 100 uur van de opleiding als vrijwilliger te volbrengen bij de dienst Naschoolse Activiteiten van Oudergem.

De begunstigde verbindt er zich toe de eerste 100 uur van de opleiding als vrijwilliger te volbrengen bij de dienst Naschoolse Activiteiten van Oudergem.

De rest van de stage kan worden uitgevoerd op basis van een bezoldigde arbeidsovereenkomst.

Artikel 7 - vacature

De dienst Buitenschoolse activiteiten is in eerste instantie op zoek naar gebrevetteerde animatoren voor kinderanimatie tijdens de schoolvakanties.

Onder voorbehoud van een positief verslag aan het eind van de stage, zal de dienst Buitenschoolse activiteiten in eerste instantie contact opnemen met animatoren in het bezit van een brevet van animator voor vakantiecentra.

Artikel 8 – Persoonsgegevens

Door het invullen van het formulier met de vraag tot opleiding, geeft de aanvrager aan het gemeentebestuur een reeks persoonsgegevens, waaronder zijn of haar rijksregisternummer.

Dit zal door een beambte van het gemeentebestuur worden gebruikt om na te gaan of de aanvrager effectief in Oudergem gedomicilieerd is en dus voldoet aan de voorwaarden om toegang te krijgen tot de opleiding.

De aanvrager wordt op de hoogte gebracht van deze verwerking op het moment dat hij het formulier invult. Hij drukt zijn toestemming uit voor het gebruik van zijn rijksregisternummer om zijn verklaring te controleren.

Zijn of haar gegevens mogen niet worden verspreid buiten de gemeentelijke administratie om en worden gedurende de wettelijke periode bewaard in de archieven.

Artikel 9 - Uitsluitingsgrond

  • Een stagiair die niet beantwoordt aan de verschillende doelstellingen van de opleidingsstages;
  • Een stagiair die de morele, fysieke of sociaal-affectieve integriteit van de toevertrouwde kinderen mogelijk in gevaar brengt;
  • Een stagiair die zich niet kan vinden in de regels van het groepsleven en de waarden van het pedagogische project van de Buitenschoolse activiteiten van Oudergem;
  • Een stagiair die niet beschikt over de specifieke minimale vaardigheden voor elke stage;
  • Een stagiair die vaker afwezig is dan door de instelling wordt aanvaard om zijn opleidingsproces te kunnen voltooien;
  • Een stagiair die het gemeentelijke arbeidsreglement niet respecteert, evenmin als dat van de geselecteerde opleidingsinstelling.

Artikel 10 - Geschil en betwistingen

Tegen de beslissing tot uitsluiting kan bezwaar worden aangetekend bij het college van burgemeester en schepenen.

Het bezwaarschrift moet schriftelijk ondertekend en met redenen omkleed, op straffe van verval, worden ingediend binnen een termijn van één maand die ingaat bij de betekening van de beslissing tot uitsluiting.