Alle news

22/05

Een community van meer dan 3000 potentiële carpoolers

 

Oudergem start een nieuw partnership met de grootste werkgevers van de gemeente.

 

In België zit momenteel in drie op de vier wagens enkel de bestuurder. Met naar schatting 10% minder automobilisten zonder passagiers zouden de files met 40% kunnen afnemen. En met 25% minder, zouden er geen files meer zijn. Daarom gingen de gemeente, het OCMW, het Chirec en Carrefour een samenwerking aan via het platform Kowo. Het doel: de grootste plaatselijke community van potentiële carpoolers vormen. Het uitgangspunt: een voldoende grote kritische massa gebruikers vormen om carpooling competitief te maken. 

 

Niemand op mijn werk woont in mijn buurt... Ik heb niet dezelfde werkuren als mijn collega's... Wat bij noodgevallen...

" Er zijn  vele hinderpalen inzake carpooling ", stelt de dienst  Mobiliteit  vast.  " Via dit platform willen we die hinderpalen wegnemen, en de eerste hefboom is het platform zelf. Bovenop een volledig geautomatiseerde dagelijkse matching-oplossing  bieden we met Kowo een verzekerde terugrit die echt wel uniek is. Dit betekent dat we bij onvoorziene omstandigheden, bijvoorbeeld een ziek kind, een oplossing garanderen om iedereen gratis terug thuis te brengen. "

 

Een andere hefboom  waarop de partners rekenen, is het aantal mogelijke gebruikers. " Op weekdagen rijden  tussen  6 en 10 uur 's ochtends 13200 voertuigen Oudergem binnen, waaronder pendelaars die in Oudergem werken. Bovenop hun geografische nabijheid, vormen het gemeentebestuur van Oudergem, het OCMW, Carrefour en Chirec Delta een theoretische community van 3000 carpoolers. Wat ruimschoots volstaat om een lokale dynamiek tot stand te brengen en  er zeker van te zijn dat er een carpooler kan worden gevonden die vlakbij woont of dezelfde werkuren heeft. "

 

Vanuit het Chirec stipt men aan dat de verhuis naar Delta voor de 600 dokters en 1200 personeelsleden tal van aanpassingen met zich meebracht. " Het Chirec moest nieuwe oplossingen uitwerken inzake mobiliteit en het voorstel van de gemeente Oudergem was innoverend, gegarandeerd en ecologisch ", merkt hoofdgeneesheer Michel Dewever op. " Deze toekomstgerichte samenwerking strookt volledig met de filosofie van het ziekenhuis. "

 

Lobbyen om het viaduct te vervangen door een stadsboulevard, de installatie van fietsboxen, pompstations en fietsherstelpunten, aanmoedigingspremies voor de installatie van snelle laadpalen voor elektrische wagens, de uitbrei- ding van ophaalpunten voor deelwagens..." We zijn er steeds meer van overtuigd dat een 360°-benadering noodzakelijk is ", besluit men bij de gemeente." Door deze gemeenschap van bedrijven openen we een nieuw actie- terrein. "