Alle news

19/04

Lancering van het "Short Food Oudergem"-label

 

Lancering van het " Short Food Oudergem "-label, gesponsord door Éric Boschman

Het aantal tussenschakels tussen producent en consument terugschroeven. Geëngageerde restaurateurs in de kijker zetten. Dát is het opzet van " Short Food Oudergem ", het label dat de gemeente Oudergem op 19 juni uitbrengt. Het doel? Oudergemse restaurateurs aansporen om met een korte keten te werken. 

Sophie de Vos, schepen van Economie licht toe: " We hebben een aantal eenvoudige, maar strikte criteria opgesteld, in samenwerking met Éric Boschman, die het label sponsort ". Een kwart van de Oudergemse restaurants hebben al aangegeven dat ze dit label willen binnenhalen. 

 

Klanten die in Oudergem uit eten gaan, kunnen voortaan resoluut kiezen voor een restaurant dat werkt met een korte keten. Op 19 juni lanceert Oudergem immers het " Short Food Oudergem "-label. Daarbij wordt een unieke en - hoe kan het ook anders - lokale aanpak gehanteerd, onder het deskundige oog van gastronoom Éric Boschman.

 

" Samen met Éric hebben we enkele andere dergelijke experimenten afgetoetst ", vertelt Sophie de Vos, schepen van Economie. " We stelden al snel vast dat een korteketenlabel alleen efficiënt kan zijn als het uiteraard streng, maar tegelijk ook eenvoudig en begrijpelijk is. Het heeft geen zin om een pak criteria op te leggen als uiteindelijk niemand het concept volgt ".

 

Om het " Short Food Oudergem "-label binnen te halen, moet het restaurant minstens 10 producten op zijn menu hebben staan die in België zijn geproduceerd of geteeld. Daarnaast moet ook een "50 km" menu, dessert of gerecht worden aangeboden, waarvan de ingrediënten binnen een straal van 50 km rond Oudergem werden ingekocht. 

 

 " Om het extra pittig te maken, vroegen we aan de deelnemende chefs om een speciaal gerecht te bedenken dat iets met Oudergem te maken heeft of waarbij gebruik wordt gemaakt van een product dat een link heeft met de gemeente, zoals bijvoorbeeld daslook, waarvan de naam Blankedelle is afgeleid ," lacht Éric Boschman. Om verspilling tot een minimum te beperken moeten de deelnemende restaurants kleine eters ook de mogelijkheid geven om de rest van hun maaltijd mee naar huis te nemen. 

 

" Het initiatief werd meteen enthousiast door de Oudergemse restaurants onthaald ”, aldus een tevreden Sophie de Vos. " Een kwart van de restaurants heeft zich intussen al aangesloten ". Ze hebben nog tot 1 september de tijd om hun kaart aan te passen. Daarna mogen ze met het label uitpakken.

De volledige, up-to-date lijst van restaurants die het label hebben binnengehaald :

 

 • Le Villance

Vorstlaan 274
02 660 11 11
www.levillance.be

 

 • Le Saint Paul

Vorstlaan 163
02 675 46 60
www.restolesaintpaul.be

 

 • Maza’j

Vorstlaan 145
02 675 55 10
www.mazaj.be

 

 • La Sœur du Patron

Waversesteenweg 1700
02 675 00 92
www.lasoeurdupatron.be

 

 • Tasty Delta

Triomflaan 201 
02 347 36 67
www.tasty-espace-gourmand.be

 

 • Le Briefing

Tervuursesteenweg 137
02 672 21 33
www.le-briefing.be

 

 • Le Relais forestier

Rood-Kloosterstraat 2
http://lejardindesmoines.blogspot.com

 

 • Le Trac

Albert Meunierstraat 110
0470 50 04 75
www.letrac.strikingly.com

 

 • Le Sainte-Anne

Tervuursesteenweg 85
02 672 00 29
www.lesainteanne.be

 

 • Le Café de l’Avenue

Tedescolaan 12
02 672 42 41

 

 • Les Délices de Magali

Edouard Henrardstraat 4
02 265 37 63