Alle news

27/04

Luchtkwaliteit: Oudergem weigert immobiliteit

 

In juni jl. vroeg Oudergem het Brussels Gewest om krachtige maatregelen tegen de luchtvervuiling. Bij gebrek aan reactie vanwege het Gewest besloot de gemeente om zelf een stap vooruit te zetten. Vanaf deze winter wordt bij elke vervuilingspiek een uitgebreid systeem van snelheidscontroles geactiveerd. Worden geviseerd: het in- en uitgaand pendelverkeer.

Op basis van Parijse studies die aantonen dat de luchtvervuiling merkbaar hoger is nabij grote verkeersaders, vroeg Oudergem in juni jl. de installatie van meetstations langsheen het viaduct Herrmann-Debroux. Er werd het Gewest vooral ook gevraagd om bij vervuilingspieken maatregelen te nemen om het verkeer te beperken en zelfs te verbieden.

"In 2002 nam het Brussels Gewest op initiatief van de toenmalige minister van Leefmilieu een plan aan om de uitstoot te beperken", legt dienstdoend burgemeester uit. "Jammer genoeg werd dit plan 15 jaar lang in de koelkast gestopt en treedt het pas vanaf 1 januari 2018 in werking. Wij vinden echter dat we een stap verder moeten gaan en krachtigere maatregelen moeten nemen bij vervuilingspieken. Dat is wat wij vragen, maar overduidelijk acht de huidige minister van Leefmilieu het niet nodig om meteen krachtige bijkomende maatregelen te nemen".

Oudergem heeft dus beslist het daar niet bij te laten. "Enkel het Gewest kan maatregelen nemen om het verkeer te beperken", legt de dienstdoend burgemeester uit. "Wij gaan dus een eerste hefboom activeren die we ter beschikking hebben: de snelheid".

Vanaf deze winter zal Oudergem bij elke vervuilingspiek mobiele snelheidscamera's plaatsen op de grote verkeersassen. Het doel: de 18.000 pendelaars die de gemeente 's ochtends en 's avonds doorkruisen ertoe brengen trager en soepeler te rijden om zo hun uitstoot te beperken.
"We zullen die controles duidelijk aankondigen om zo hun ontradend effect te versterken. De Oudergemnaars worden extra geïnformeerd via de diverse informatiekanalen die voor hen zijn voorzien."

"Het is niet binnen vijf jaar dat we moeten handelen, maar nu! Het is zelfs geen kwestie van politieke moed meer. Het is een kwestie van openbare gezondheid", besluit de dienstdoend burgemeester die ook nog andere acties plant om de luchtvervuiling tegen te gaan en alternatieve vormen van mobiliteit aan te moedigen.


Controles luchtvervuiling - Hoe vooraf verwittigd worden?

Vanaf deze winter zal Oudergem een uitgebreid systeem van snelheidscontroles activeren zodra het niveau van vervuilende substanties de waarschuwingsdrempel bereikt. De gemeente zal de Oudergemnaars vooraf via diverse kanalen verwittigen. Hoe hiervan geïnformeerd worden?